Chleby św. Hildegardy to chleby orkiszowe, tak więc jako wielbicielka orkiszu często je piekę i piekę też różne wariacje na temat tychże chlebów. Chleb, który teraz upiekłam, jest niekomplikowany, choć na zakwasie, z dodatkiem cebuli, która nadaje mu aromatu i to wszystko. Prosto i pysznie, że tak zachwalę sloganowo. Cebula wtapia się w strukturę chleba i nawet jej nie widać, ale smak i zapach zostaje.
O św. Hildegardzie pisałam już kilkakrotnie, wówczas była mowa również o chlebach.
Chleb orkiszowy św. Hildegardy z cebulą
przepis inspirowany "Książką kucharską św. Hildegardy" dr W. Strehlowa (w książce jest to chleb zakwasowo-drożdżowy, u mnie wersja wyłącznie zakwasowa)
Zaczyn orkiszowy:
20 g dojrzałego zakwasu żytniego
120 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
160 g wody
Składniki wymieszać, zostawić na 12 godzin do przefermentowania.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn (300 g)
1000 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
300 g surowej cebuli pokrojonej w kostkę
20 g soli
ok. 500-600 g wody
20 g dojrzałego zakwasu żytniego
120 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
160 g wody
Składniki wymieszać, zostawić na 12 godzin do przefermentowania.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn (300 g)
1000 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
300 g surowej cebuli pokrojonej w kostkę
20 g soli
ok. 500-600 g wody
Składniki z wyjątkiem cebuli wymieszać i wyrabiać ciasto ok.
10 minut, aż stanie się elastyczne, dodać cebulę, wymieszać. Zostawić na 2,5
godziny do wstępnej fermentacji, w tym czasie 2 razy rozciągać i
składać ciasto (co ok. 45-50 minut).
Uformować dwa bochenki i włożyć do wysypanych mąką koszyków do wyrastania. Zostawić do wyrośnięcia. U mnie zwykle zajmuje to 2-3 godziny (zależy od temperatury, zakwasu, mąki itp. itd).
Piec w opadającej temperaturze ok. 40 minut (najpierw 250 st. C i stopniowo zmniejszać do 200 st. C).
Elu-pyszna propozycja :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń