poniedziałek, 16 lipca 2018

Puszyste bułeczki z ziemniakami w Lipcowej Piekarni

Lipcowa Piekarnia wypadła akurat wtedy, gdy wyjeżdżaliśmy o świcie w sobotni poranek i wracaliśmy nocą w niedzielę. Bułki upiekłam więc w piątek wieczorem, zrobiłam z nich kanapki i pojechały z nami w drogę. Przez całą sobotę pozostały świeże i puszyste i sprawiły, że zwykłe kanapki na drogę stały się doskonałym daniem.  

Do ciasta dodałam łyżkę maku, tak dla urozmaicenia, małe makowe kropeczki wyglądały uroczo.



Puszyste bułeczki z ziemniakami

przepis z bloga Niki

400 g mąki orkiszowej jasnej
125 ml mleka+25 ml wody
25 g świeżych drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżka maku
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C 20-25 minut, do zrumienienia,
studzić na kratce.



Bułeczki na blogach:

Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – Klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – Klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!

7 komentarzy:

  1. Cudowne bułeczki i są takie pyszne :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne!
    Bardzo się cieszę, że zabraliście część naszej Piekarni ze sobą.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułki idealne na wycieczkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z makiem, Twoje bułki Elu wyglądają smakowicie, moje tez pojechały ze mną na wycieczkę.
    Fajnie znowu razem wypiekać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na dodanie maku.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu-wyglądają pięknie z dodatkiem maku, poza tym lubię takie odrywane bułeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam Cię serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście wyglądają uroczo i niezwykle puszyście. :)
    Dziękuję Elu za ten lipcowy czas.

    OdpowiedzUsuń