poniedziałek, 21 maja 2018

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni. Majowa Piekarnia

W weekend pieczenia w Majowej Piekarni miałam akurat 1. Komunię mojej najmłodszej Czwartej. Ale przecież chleb trzeba i tak upiec, więc choć początkowo stwierdziłam, że nie ma mowy, że nie dam rady, to ostatecznie upiekłam, bo czas na chleb tak czy inaczej musiał się znaleźć. Dobę jednak da się rozciągać:-).

Tym razem w Piekarni Amber upiekliśmy bardzo ciekawy chleb owsiano-żytni ze śródziemnomorskimi przyprawami. Doskonały, aromatyczny, inny niż dotychczasowy codzienny. Nie dokonywałam żadnych zmian w przepisie, wszystkie przyprawy pasują idealnie.




Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Zaczyn:
100 g zakwasu
100 g mąki żytniej razowej
200 ml ciepłej wody
Składniki wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 godzin.

Ciasto:
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej jasnej typ 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
20 suszonych pomidorów
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego

Do zaczynu dodać wszystkie składniki, wymieszać do połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszać i przełożyć do foremek, posypać pestkami dyni. Odstawić do wyrośnięcia.

Chleb piec w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 210 st. C i piec kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.





Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

9 komentarzy:

  1. Elu-wygląda wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  2. Czego się nie robi, aby poznać nowy smak chleba. :)
    Dla mnie ten chleb okazał się zbyt intensywny,
    ale powtórzę go na pewno z mniejszą ilością ziół i pomidorów.
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wspaniały! !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny!
    U Ciebie jest idealny.
    Dziękuję Elu za poświęcony czas mimo tak ważnej uroczystości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też upiekłam:)
    Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebuś :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Elu, cudny! Jak widzę tylko mój nieudany:-(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń