niedziela, 4 marca 2018

Ser z jabłek

Gdy pisze się o serach, warto wspomnieć o takich, które właściwie serami nie są, ale z różnych powodów nazwę "ser" zyskują.

Dziś rzecz o serze z jabłek. Oczywiście nie jest to ser. Nie ma z nim nic wspólnego, z serem łączy go tylko płócienny woreczek:-), bowiem jest zawijany tak jak twaróg do odcieknięcia i potem całość zyskuje kształt serka klinka. Do wykonania owego "sera" wystarczą jabłka, cukier i cynamon, ale można wzbogacać go wszelakimi bakaliami, wanilią i innymi dodatkami, które nam pasują. Dla nas najsmaczniejsza była wersja klasyczna, tylko z cynamonem.    

Przepis pochodzi z kuchni litewskiej, nie jest trudny, ale dość czasochłonny, wymaga cierpliwości.


Ser z jabłek

przepis ze strony TradycyjnieRobione

5 kg jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie cząstki)
1,5 kg cukru (ja dodałam mniej, ok. 1 kg)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (ja dodaję dużo więcej, pełną albo nawet czubatą łyżkę na tę ilość jabłek)
ew. jeśli jabłka są mało kwaśne, sok z 1 cytryny

Jabłka wymieszać z cukrem i odstawić na 48 godzin, aby puściły sok. Sok wlać do rondla, gotować na małym ogniu, aż połowa odparuje, a reszta nieco zgęstnieje. Dodać 3/4 jabłek, gotować na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsta masa, często mieszając. Dodać resztę jabłek oraz cynamon, gotować dalej, aż i te jabłka się rozpadną. Napełnić masą zmoczony w wodzie płócienny woreczek, szczelnie zawiązać, formując masę tak, aby uzyskała kształt sera klinka. Ułożyć na desce, przykryć drugą deską i obciążyć. Po 2 dniach wyjąć jabłkowy "ser" z woreczka, owinąć w gazę, zawiązać i zawiesić na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł. Odwinąć z gazy i pokroić w plastry.



2 komentarze:

  1. A jak z jego trwałością? Może poleżeć jakiś czas i ew. w jakich warunkach? Urodzaj taki, że jest to jakiś kolejny sposób na przetworzenie jabłek :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze wysuszony, to na pewno może długo poleżeć, powiedziałabym, że nawet parę miesięcy.

      Usuń