poniedziałek, 12 lutego 2018

Bułki pieczone metodą solno – drożdżową w Lutowej Piekarni

Metoda solno-drożdżowa sprawdziła się doskonale. Drożdże przeżyły w "zabójczym" roztworze, a bułki wyrosły przepięknie. Takie doświadczenie wykonaliśmy w Lutowej Piekarni Amber. Bardzo udane doświadczenie, bułki wyszły przepyszne, podobno "wyjątkowe", jak ocenili moi domowi recenzenci, choć nie wiedzieli, że przepis różnił się od dotychczasowych. 

Moje bułki powstały z mąki orkiszowej, a przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem, aby były bardziej rumiane.



Bułki pieczone metodą solno – drożdżową

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Zorry

roztwór solno – drożdżowy:
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży

Umieścić sól, wodę i drożdże w szklance, zamknąć i dobrze wstrząsnąć, aż sól się rozpuści. Wstawić na noc do lodówki (lub co najmniej na 4 godziny).

ciasto:
500 g mąki orkiszowej typ 700
200 g wody
15 g miodu
10 g miękkiego masła
roztwór soli i drożdży

Umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i wyrabiać przez 5 minut.

Następnie dodawać po kawałku masło i wyrabiać przez kolejne 10 minut.

Pozostawić ciasto w temperaturze około 30 st. C na około 90 minut.

Podzielić ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostawić na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformować bułki.

Przykryć uformowane bułki ściereczką i zostawić na 40 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 – 250 st. C. W dolnej części piekarnika umieścić miseczkę z wodą. Przed pieczeniem można bułki naciąć - ja zrobiłam takie małe, delikatne nacięcia.

Piec z parą przez 12-15 minut.




Bułki na blogach:
Codziennik kuchenny – klik!
Coś niecoś – klik!
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! – klik!
Grahamka, weka i kajzerka – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Pieguskowa kuchnia – klik!
Proste potrawy – klik!
Smak mojego domu – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!

13 komentarzy:

  1. wyglądaja idealnie! wszystkie które dzisiaj oglądam są wspaniałe:) dzięki za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wypieczone Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Bardzo się cieszę, że Rodzinie przypadły do gustu. Dla mnie są najlepsze ze wszystkich jakie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudnej urody Twoje bułki Elu :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z orkiszowej 700 i takie śliczne, puchate? Zazdroszczę. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczniutki!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i rumiane, no idealne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne:). Bardzo dzięuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne, cudowne! Dobry pomysł z posmarowaniem bułeczek mlekiem:) Do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Udały nam się te bułki, prawda?
    Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ich rumianość. :)
    Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy roztwór wodno-drożdżowy powinien wyjść z użyciem suchych drożdży? Bułeczki wyglądają tam apetycznie, że nie doczekam do poniedziałku, kiedy będę mogła kupić świeże drożdże. Pozdrawiam, Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, myślę, że powinien wyjść, choć na pewno lepsze będą świeże drożdże. Pozdrowienia

      Usuń