poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb z dynią i figami. Październikowa Piekarnia i Światowy Dzień Chleba

Dynia króluje w mojej jesiennej kuchni jak pewnie teraz w wielu domach. Jemy ją na różne sposoby, często też dodaję do pieczywa. Dzięki propozycji Ani, w Październikowej Piekarni pieczemy wspaniały jesienny chleb z dynią i figami z przepisu Zorry. Dziś Światowy Dzień Chleba! Świętujmy więc, piekąc domowy chleb. Najlepszy.




Jesienny chleb z dynią i figami


100 g puree z dyni
50 g zakwasu,  płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału (pszennej, orkiszowej lub żytniej) - u mnie żytnia razowa
400 g mąki pszennej typu 550 - u mnie orkiszowa jasna typ 700
5 g świeżych drożdży - jak zwykle nie dodałam, ufam zakwasowi
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g nasion dyni

Do misy robota dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksować  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i miksować ciasto na poziomie 2 przez 4 minuty, dodać figi i nasiona dyni i miksować przez 2 minuty.

Zdjąć hak do ciasta, przykryć i zostawić ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C  na 90 minut, po upływie 30 minut złożyć ciasto. U mnie ta czynność trochę się rozciągnęła w czasie, ciasto czekało ponad 2 godziny w temperaturze ok. 20 st. C.

Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, odstawić na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. U mnie, jako że piekłam bez dodatku drożdży, chleb wyrastał ok. 3 godzin w temperaturze ok. 20 st. C.

Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Piec chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut.
Wystudzić chleb na ruszcie.

Piekłam z podwójnej porcji czyli dwa bochenki.




PYSZNY!

Jesienny chleb z dynią i figami na blogach:

12 komentarzy:

  1. Cudowny !
    Idealny miąższ i piękna skórka.
    Dziękuję Elu za chlebowe świętowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny bochen Ci się upiekł! I ładnie wyrośnięty bez drożdży. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda perfekcyjnie!
    Dziękuję za wspólne świętowanie w tym wyjątkowym dniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Profesjonalny bochenek i bardzo dobry pomysł z podwójnym wypiekiem. Ja już w trakcie wyrabiania żałowałem, że będę miał tylko jeden. Pozdrawiam i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wypieczony! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny bochenek Elu. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chleb Elu, piękny dzień do jego wypiekania, dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale razem świętować!
    Idealny bochenek!
    Pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. My akurat fanami dyni nie jesteśmy, ale chleb smakował nam bardzo!
    Dziękuję za wspólny czas, Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię domowy chleb, samodzielnie pieczony, ale sama nigdy nie próbowałam piec i w najbliższym czasie chyba to się nie zmieni:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj, wtedy tak się wciągniesz, że już zawsze będziesz piekła:-).

      Usuń
  11. Apetycznie wygląda Twój bochenek :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń