wtorek, 30 sierpnia 2016

Migdałowe kulki

Migdałowe kulki są słodkie, ale bardzo zdrowe, mogą być deserem albo przekąską. U nas idealnie sprawdzają się jako przekąska przed czy po treningu. Jedynymi składnikami są migdały i daktyle plus kakao do obtoczenia. I jakie pyszne! Do tego proste i szybkie do zrobienia, co w nadchodzącym intensywnym roku szkolnym z pewnością nie jeden raz jeszcze docenię. 



Migdałowe kulki

150 g migdałów bez skórki
120 g daktyli suszonych
1 łyżka kakao do obtoczenia kulek

Migdały zmiksować na mąkę, dodać pokrojone daktyle, zmiksować razem. Z powstałej masy lepić niewielkie kulki, obtaczać je w kakao. Można obtaczać je również np. w wiórkach kokosowych, ale kakao zdecydowanie bardziej nam pasuje, ponieważ kulki są słodkie i dobrze jest tę słodycz jakoś przełamać.




7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie słodkości. jak zacznę jeść, to nie mogę skończyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście można je jeść bez większych wyrzutów sumienia:-)

      Usuń
  2. Elu, czy daktyli nie trzeba wcześniej namoczyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kroję na kawałki i wtedy nie muszę ich namaczać, a robię w zwykłym malakserze.

      Usuń
  3. Wyglądają mega. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń