niedziela, 3 kwietnia 2016

Kolorowa chałka semolinowa na zakwasie

Chałkę bardzo lubimy i robimy ją na różne sposoby. Odkąd pierwszy raz upiekłam chałkę na zakwasie, to tak już zostało. Ale na zakwasie semolinowym zaczęłam piec dopiero niedawno i bardzo mi się spodobał, szczególnie do słodkich wypieków. Ta chałka jest kolorowa, choć nie tak bardzo, jak wyglądałaby w wersji drożdżowej. Z zakwasem kolory bledną i nie są takie wyraziste. Ale i tak wolę zakwas:-).





Kolorowa chałka semolinowa na zakwasie 


Zaczyn 2-fazowy:

1. etap:
50 g zakwasu z semoliny (pisałam o nim szczegółowo tu)
100 g semoliny
50 g letniego mleka
Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin.

2. etap:
ciasto z 1. etapu (200 g)
100 g semoliny
50 g letniego mleka
Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. 

Gotowe ciasto:

cały zaczyn (350 g)
400 g semoliny
50 g płynnego ostudzonego masła
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli  
1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki

dodatkowo:
1 łyżka herbaty matcha
1 łyżka kakao
szczypta wanilii w proszku
posiekane migdały

Składniki dobrze wyrobić, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka (czasami muszę dodać, czasami nie). Zostawić na 10 minut. Podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wmieszać, do drugiej dodać herbatę, do trzeciej wanilię. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Po godzinie odgazować każdy kawałek ciasta, najlepiej uderzając w nie pięścią i zostawić na kolejną godzinę do wyrastania. 

Uformować chałkę: Na początku z każdej części uformować rulonik, potem zapleść z nich warkocz. Nie jest to trudne, gdyż ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się do rąk, bardzo łatwo daje się formować.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Moje chałki różnie rosną - najkrócej wyrastała 1,5 godziny, a najdłużej prawie 3. Ale rosną bardzo, sploty warkoczowe często aż nikną tak jak właśnie tutaj.

Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem). Piec ok. 30 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz