piątek, 29 stycznia 2016

Maść z tłuszczu gęsiego z żywokostem

Uczę się ziół. To bardzo pożyteczna wiedza. Zaczęłam od rozróżniania zaledwie kilku używanych w kuchni, takich jak mięta, tymianek, bazylia, natomiast łąka stanowiła dla mnie wielką tajemnicę. Ale na naukę nigdy nie jest za późno. 

Dziś o żywokoście. Niepozorna roślina z fioletowymi kwiatkami, która rośnie właściwie wszędzie, a szczególnie na glebach wilgotnych. O tej porze roku nie rośnie nigdzie, ale można kupić suszony żywokost i tak właśnie zrobiłam. Korzeń żywokostu stosowany zewnętrznie działa przeciwbólowo i gojąco na rany, pomaga na odmrożenia, oparzenia, stłuczenia, skręcenia, naciągnięcia w mięśniach. Taka maść na pewno się przyda. Dodatkowym jej atutem jest tłuszcz gęsi, który działa rozgrzewająco i ułatwia wnikanie związków czynnych w skórę. Jeśli nie mamy tłuszczu gęsiego, z powodzeniem można zastosować inny tłuszcz, pamiętając jedynie, że nie wszystkie tłuszcze można mocno podgrzewać. 




Maść z tłuszczu gęsiego z żywokostem


100 g korzenia żywokostu (u mnie suszony)
200 g tłuszczu gęsiego
2 g maceratu alkoholowego garbnikowego*
proporcje na maść: 1:2 lub 1:3, tzn. jedna część żywokostu, 2 lub 3 części tłuszczu gęsiego

*Macerat alkoholowy garbnikowy przygotowuje się przez zalanie alkoholem kory dębu (jedna część kory dębu na dwie części alkoholu). Trzeba poczekać 7 dni i jest gotowy.

Tłuszcz gęsi razem z rozdrobnionym żywokostem podgrzać bardzo powoli na kuchence lub w kąpieli wodnej do 60 st. C. Utrzymać tę temperaturę przez pół godziny. Zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia ponownie podgrzać do 60 st. C, utrzymać temperaturę przez pół godziny, odstawić na kilka godzin. Podgrzać po raz trzeci i ponownie utrzymać temperaturę 60 st. C przez pół godziny.

Przecedzić przez sitko, następnie przez gazę. Do przestudzonej maści wlać macerat alkoholowy garbnikowy, wymieszać, schłodzić. W lodówce można przechowywać do roku.







5 komentarzy:

  1. Z tymi ziołami mamy podobnie. Tez się ciągle uczę. Co więcej od roku mam w planach zbieranie czegoś więcej niż mlecz na "miód".

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Mam pytanie dotyczące proporcji maceratu garbnikowego - ile należy użyć gramów kory i jaką ilością alkoholu ją zalać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Objętościowo: 1 część kory, 2 części alkoholu czyli np. pół szklanki kory na szklankę alkoholu. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń