wtorek, 29 grudnia 2015

Śledzie z buraczkami i jabłkami

Śledzie wspaniale smakują jako sałatka z buraczkami, jabłkami i ziemniakami. U mnie pojawiły się na stole wigilijnym w wersji bez ziemniaków. I choć mam w domu zdeklarowanych przeciwników buraczków (niestety!), to tym razem buraczki okazały się do przełknięcia i do tego były całkiem niezłe:-). I prezentują się pięknie kolorowo (czego na moim bardzo średnim zdjęciu nie widać, ale naprawdę wyglądały bardzo ładnie).



Śledzie z buraczkami i jabłkami


500 g wymoczonych płatów śledziowych
2 buraki
1 duża cebula
2 jabłka
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
200 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości (ok. 1,5 godziny w 170 st. C). 

Śledzie pokroić na kawałki.

Upieczone i obrane buraki pokroić w kostkę, cebulę tak samo. Jabłka obrać i również pokroić w kostkę, skropić sokiem z połowy cytryny. Natkę pietruszki pokroić.

Wszystko wymieszać, posypać solą i pieprzem, dodać sos, wymieszać, schłodzić i podawać.

Sos:
Do miseczki wbić jedno żółtko. Czosnek rozetrzeć w moździerzu razem z niewielką ilością soli, kilkoma kroplami oleju i łyżeczką musztardy. Dodać do żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać sok z połowy cytryny i powoli wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz