wtorek, 29 grudnia 2015

Śledzie w sosie jogurtowo-cytrynowym

Te śledzie w przeciwieństwie do kolejnych (marynowane z koperkiem i jałowcem) doczekały do Wigilii, ale tylko dlatego że zrobiłam je jedynie dzień wcześniej i nie kłuły nikogo w oczy, czekając długo w lodówce. Śledzie pikantne od cebuli, słodkie od miodu, kwaśne od cytryny. Do tego delikatny jogurt. Zdjęcie beznadziejne, ale nie zdążyłam już poprawić, więc musi tak zostać, ale śledzie naprawdę są wspaniałe.



Śledzie w sosie jogurtowo-cytrynowym

inspiracja tym przepisem

6 wymoczonych płatów śledziowych
1 cytryna
2 łyżki płynnego miodu
200 ml gęstego jogurtu (ja zawsze używam domowego)
2 średnie cebule

Śledzie pokroić na kawałki. Zetrzeć do miski bardzo drobno skórkę z połowy cytryny lub nawet z całej, dodać sok z cytryny, miód i jogurt. Cebule pokroić w kostkę. Wymieszać sos i doprawić solą do smaku. Dodać śledzie. Wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

2 komentarze:

  1. Pysznie brzmi ten przepis, muszę go wypróbować przy najbliższych śledziach :--)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciekawe połączenie smaków. I do tego jakie smaczne:-)

      Usuń