wtorek, 29 grudnia 2015

Śledzie po cygańsku

Te śledzie najbardziej smakowały moim dziewczynom, mimo że (a może dlatego że?) są bardzo wyraziste w smaku, intensywnie pachną czosnkiem i porem i mają słodko-pikantny, przepyszny sos pomidorowy.



Śledzie po cygańsku


500 g wymoczonych płatów śledziowych
kilka niedużych ogórków konserwowych
2 średnie cebule
1 por (tylko biała część)
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy (najlepiej domowej, np. takiej lub takiej)
6 łyżek oleju
6 łyżek ketchupu (najlepiej domowego) - ja dodałam nawet trochę więcej ketchupu - 8 łyżek
1/2 łyżeczki cukru
mielona ostra papryka i pieprz do smaku
u mnie dodatkowo: pęczek natki pietruszki

Śledzie pokroić w kawałki.

Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Natkę posiekać.

Przygotować sos: Wymieszać cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodawać na zmianę musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.


Wszystko wymieszać, przed podaniem schłodzić w lodówce kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz