czwartek, 3 grudnia 2015

Ser kozi z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, kozieradką i wędzoną papryką

Dziś mało skomplikowanie, a bardzo smacznie. Kozi serek, niedojrzewający, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Takie serki robię, gdy moja chłodziarka (dojrzewalnia) pęka w szwach i nie da się do niej upchnąć ani jednego sera do dojrzewania... Serek nadaje się do jedzenia po 2-3 dniach, więc czekać nie trzeba długo.





Ser kozi z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, kozieradką i wędzoną papryką


10 l świeżego mleka koziego
8 kropli naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
szczypta bakterii mezofilnych
2 łyżki soli
po czubatej łyżce przypraw (ilość oczywiście można zwiększyć bądź zmniejszyć albo w ogóle dodać inne przyprawy, zależy od inwencji twórczej): suszone pomidory w proszku, czosnek niedźwiedzi, świeżo zmielona kozieradka, wędzona papryka

Mleko powoli podgrzać do temperatury 24-25 st. C, dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać. Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Temperatura "pokojowa" powinna wynosić ok. 22 st. C albo nawet trochę więcej. Jeśli skrzep jeszcze się nie utworzy, zostawić mleko na dłużej - nawet na 18 godzin. 

Po utworzeniu skrzepu, przełożyć go do foremek, przesypując zmieszanymi przyprawami. Na razie bez soli.

Ser zostawić do odcieknięcia na 1-2 dni, po tym czasie pięknie trzyma kształt i nie kapie serwatka. Posolić po wierzchu.

Przechowywać do 2 tygodni w lodówce.







6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, a jak smakuje? Nie jest zbyt aromatyczny? Prosty do zrobienia, takie przepisy lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie, jest bardzo aromatyczny, bardzo wyrazisty, taki mocny smak:-). Kwestia gustu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, to lepiej dodać mniej przypraw.

      Usuń
  2. Wow ! Fajnie ze umiesz takie rzeczy robić. Zazdroszcze i bym z chcecia taki ser zjadla! Mniammm!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez marmurkowy. Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. Pyszne są takie ziołowe serki

      Usuń