wtorek, 27 października 2015

Szafranowe orkiszowe bułeczki na zakwasie

Coraz częściej piekę na zakwasie nie tylko chleby, ale również bułeczki i ciasta. Tam gdzie w przepisie są drożdże, kombinuję, jak zamienić je na zakwas. Czasami są to całkowite eksperymenty, np. ostatnio upiekłam pyszne ciasto z jabłkami wyłącznie na zakwasie. Ale o cieście napiszę przy innej okazji, dziś chcę chwilę poświęcić szafranowym bułeczkom. Inspirowałam się przepisem Bei, ale odeszłam trochę od oryginału, tzn. przede wszystkim zamieniłam drożdże na zakwas i posypałam bułki makiem. 

Moi wdzięczni domowi konsumenci ocenili, że są przepyszne. Zostały w większości zjedzone na drugie śniadanie w szkole, co stanowi swego rodzaju akcję wywrotową, bo w końcu drożdżówki są zakazane, ale czy "zakwasówki" również?:-)  





Szafranowe orkiszowe bułeczki na zakwasie


Zaczyn:

1 łyżka zakwasu - u mnie żytni, ale na pewno stosowniejszy byłby delikatniejszy pszenny czy orkiszowy (choć i tak następne zrobię na żytnim:-))
50 g mąki orkiszowej jasnej
50 g letniej wody
Do zakwasu dodać wodę i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

450 g mąki orkiszowej jasnej
ok. 250 g mleka (albo odrobinę więcej)
100 g cukru
40 g miękkiego masła
10 g soli
ok. 125 mg szafranu (jedna mała porcja)

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam ok. 10 minut robotem). Zostawić na 2 godziny i w tym czasie raz albo nawet dwa razy rozciągać i składać ciasto. Uformować okrągłe bułeczki, ja dodatkowo "maczałam" je w maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Moje rosły 1,5 godziny, ale oczywiście czas wyrastania może się różnić w zależności od temperatury, użytej mąki i pewnie jeszcze paru innych rzeczy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15-20 minut. Pyszne jeszcze na ciepło, ale lepiej poczekać do wystudzenia.





4 komentarze:

  1. Bardzo mi odpowiadają wypieki z mąki orkiszowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szczególnie upodobałam sobie chleby orkiszowe. I w ogóle lubię piec z mąki orkiszowej.

      Usuń
  2. Bułki, chleby to temat, który ciągnie się za mną już od jakiegoś czasu. Musze w końcu wygospodarować trochę czasu i wziąć się za robotę. Najpierw lektura wpisów o zakwasie :D Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzymam kciuki i cieszę się, że będziesz piec!

      Usuń