niedziela, 11 października 2015

Serek kozi wędzony

Kozi ser wędziliśmy po raz pierwszy i nie wiedziałam, że wędzenie tak bardzo mu służy. Teraz wiem, że musimy robić to częściej. Zjedzony szybciej niż zdążyłam pomyśleć o całościowych zdjęciach (często mi się to ostatnio zdarza).

Przygotowałam w miarę nieskomplikowany ser podpuszczkowy, który po posoleniu trafił do wędzarni. 



Serek kozi wędzony

10 l świeżego mleka koziego
8 kropli naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
szczypta bakterii mezofilnych
2 łyżki soli

Mleko powoli podgrzać do temperatury 24-25 st. C, dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać. Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Temperatura "pokojowa" powinna wynosić ok. 22 st. C albo nawet trochę więcej. Jeśli skrzep jeszcze się nie utworzy, zostawić mleko na dłużej - nawet na 18 godzin. 

Po utworzeniu skrzepu, przelać go na durszlak wyłożony chustą / tetrą do wstępnego odcieknięcia. Skrzep wcześniej lekko pokroiłam, aby łatwiej dał się przelewać z garnka na durszlak.

Ser przełożyć do foremek i zostawić do odcieknięcia na kilkanaście godzin. Następnie posolić po wierzchu z każdej strony i włożyć w siatkę wędzarniczą.

Zostawić jeszcze na 1 dzień (lub nawet 2) do obsuszenia w przewiewnym miejscu. Wędzić w temperaturze 30 st. C przez kilka godzin. Moje serki były wędzone drewnem olchowym i dębowym, z dodatkiem jałowca. Po wędzeniu schłodzić i najlepiej poczekać do następnego dnia, wtedy serek nabiera pełni smaku. Choć muszę przyznać, że jeden spróbowany na ciepło też był doskonały...

Kozi serek wędzony jest bardzo wyrazisty, a jednocześnie delikatny. Bielutki w środku, na zewnątrz szaro-złoty. Idealny jako dodatek do sałatek, a tak naprawdę to najlepszy po prostu sam. Dziewczyny kroiły go sobie w plasterki i zajadały jako przekąskę.





4 komentarze:

  1. Świetne serki:) apetyczne bardzo.
    Mam pytanie, czy wędzenie wpływa na trwałość takiego serka? Ile go można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). Tak, wędzenie zdecydowanie wpływa na trwałość sera. Nie miałam okazji sprawdzić, jak długo da się przechować, ale myślę, że w lodówce parę tygodni powinien wytrzymać. Tylko pewnie trochę wyschnie i nie będzie już taki dobry... Kiedyś z ciekawości ukryję jeden w lodówce i sprawdzę:-).

      Usuń
  2. Jak zawsze smacznie tu i ciekawie. Sery kozie bardzo lubimy i zwabił nas tu dodatkowo zapach z wędzarni ;D Elu-podziwiamy :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Pozdrawiam Was serdecznie.

      Usuń