sobota, 3 października 2015

Chleb żytni sitkowy w liściach chrzanu

W mojej okolicy rośnie dużo chrzanu, który zawsze aż prosi się o wykorzystanie. Przy drodze, na łąkach, w rowach, wszędzie go pełno. Ostatnio wybrałyśmy się z moją Drugą na wyprawę na łąki, aby nazrywać liści mlecza dla Żółwia, a przy okazji wróciłyśmy z naręczem liści chrzanu (korzonki też się przydały). Chrzan najbardziej pasuje mi do chleba żytniego, więc upiekłam żytni sitkowy z przepisu Adama. Cały chleb był w liściach chrzanu, który czuje się potem bardzo wyraźnie, chleb staje się bardzo aromatyczny. A skórka jest wyjątkowo mięciutka - nie jest to chleb dla wielbicieli chrupiącej skórki. Natomiast idealnie sprawdza się u posiadaczy świeżo założonego aparatu na zęby:-). I nie tylko. Po upieczeniu główne fragmenty liści usunęłam, ale takie małe przyklejone kawałki zostały i niektórym nie przeszkadzały, a niektórzy pracowicie je ściągali.


Chleb żytni sitkowy w liściach chrzanu

1 faza - półkwas

50 g aktywnego zakwasu żytniego
25 g wody o temperaturze 24 st. C
50 g mąki żytniej sitkowej typ 1400

Do zakwasu dodać wodę, dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę i ponownie zamieszać. Pozostawić pod przykryciem do fermentacji na 10 -12 godzin.

2 faza - kwas

125 g półkwasu (cała 1 faza)
125 g mąki żytniej sitkowej typ 1400
150 g wody o temperaturze 30 st. C

Wszystkie składniki wymieszać na zasadzie jak w fazie poprzedniej i pozostawić do fermentacji na 7-9 godzin


3 faza - ciasto właściwe

400 g kwasu (cała faza poprzednia)
200 g mąki żytniej sitkowej typ 1400
9 g soli
150 g wody o temp. 32 st. C

kilka ładnych liści chrzanu

Wszystkie składniki ciasta mieszać przez kilka minut, przełożyć do formy i zostawić pod przykryciem do końcowej fermentacji na kilka godzin - w zależności od temperatury otoczenia. Ciasto powinno mniej-więcej podwoić swoją objętość. Moje rosło prawie 4 godziny.


Formę wysmarować olejem, ułożyć liście chrzanu, wyłożyć ciasto chlebowe i wierzch przykryć liśćmi chrzanu.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 230 st. C przez około 5 minut i następnie zmniejszyć do 200 st. C i dalej piec jeszcze 30 minut (cały wypiek 35 minut). Bezpośrednio po wyjęciu chleba z piekarnika ponownie spryskać wodą i pozostawić do przestygnięcia.





6 komentarzy:

  1. Och, chleb na liściach chrzanu to stały chleb mojego dzieciństwa. Babcia piekła go tak z przyzwyczajenia, w blaszkach. Opowiadała też, za każdym razem, że kiedyś nie było nic gotowego, a te liście zastępowały blaszki i że to nie tylko smakowy dodatek...

    Dziekuje za to uruchomienie miłych wspomień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przywołałam tak miłe wspomnienia. To wspaniały chleb, liście chrzanu dodają mu nie tylko urody, ale też innego smaku... Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Twój chleb zapewne jest pyszny. Kiedyś gdzieś mój tato taki kupował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny. Liście nadają mu inny smak, bardziej wyrazisty. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Ten liść normalnie nadaje mu charakteru :) Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). To prawda, to chleb z charakterem.

      Usuń