niedziela, 16 sierpnia 2015

Dzieci, ciastka i ciasteczka

Wiele razy pisałam, jak to kulinarne zainteresowania moich dziewczyn rozwijają się w coś w rodzaju hobby. Szczególnie Pierwsza, jako że jest najstarsza (ma 11 lat), bardzo lubi stworzyć jakieś dzieło sztuki kulinarnej. Najczęściej są to słodkie wypieki. Jest wtedy tak niesamowicie dumna i tak marzy o tym, abym napisała o niej na blogu:-). Nawet nie tyle o niej, ile właśnie o tych słodkościach. Nawet sama zdjęcia robi:-). Tyle że wiele z tych wypieków nie zdążyło trafić na sesję zdjęciową i tym samym z publikacji nici. Ale i tak wystarczy...

Tak więc spełniając obietnicę daną mojej Pierwszej, melduję, iż ostatnimi czasy jedliśmy ze smakiem:

urocze i wspaniałe w smaku ciasteczka "słodka szachownica":


delikatne kruche herbatniki - kwiatki:


puszyste cynamonowe bułeczki:


A oto przepisy na te smakołyki:

Ciasteczka "słodka szachownica"

z książki J. Bellefontaine "Czekolada"

175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być pomarańczowy)
250 g mąki pszennej (u nas orkiszowa)
25 g stopionej czekolady
lekko ubite białko

Posmarować blachę tłuszczem. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt, wymieszać. 

Stopniowo dosypywać mąkę, zagnieść miękkie ciasto. 

Stopić czekoladę. Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać stopioną czekoladę, wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 x 20 cm i grubości 3 cm. Jeden prostokąt posmarować lekko ubitym białkiem i przykryć drugim prostokątem. Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować białkiem i położyć drugi kawałek, aby powstała szachownica. Docisnąć.

Ciasto pokroić na plastry, ułożyć je na blasze, zostawiając odstępy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 10 minut. Ciasteczka powinny stwardnieć. Zostawić na kilka minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę, aby wystygły.

Podobno bardzo łatwe do zrobienia:-).






Herbatniki - kwiatki

na podstawie przepisu Doroty na herbatniki petit beurre

100 g masła, w temperaturze pokojowej
250 g mąki pszennej (u nas orkiszowa jasna)
50 g cukru pudru
szczypta soli
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wszystkie składniki zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.


Po schłodzeniu ciasto rozwałkować cienko, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka foremką. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180 st. C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.




Cynamonowe bułeczki

z książki A. Starmach "Pyszne na każdą okazję" z małymi modyfikacjami

ciasto:
400 g mąki (u nas orkiszowa jasna)
9 g drożdży instant
100 g masła
60 g cukru
200 ml mleka

do posmarowania:
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki roztopionego masła

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 

Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt (najlepiej podzielić na dwie części i rozwałkować po kolei 2 prostokąty). Posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Pokroić na 5-centymetrowe paski, zwijać na kształt ślimaka, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lub, jak autorka przepisu, układać w foremkach na muffinki, aby zachowały ładny kształt. Posmarować jajkiem. Można też posypać cukrem.

Piec 20-25 minut w temperaturze 190 st. C. Pyszne już na ciepło, ale potem też wcale nie gorsze:-).





4 komentarze:

  1. Elu, możesz być bardzo dumna.
    Rośnie Ci wspaniała, ukochana konkurencja.

    Pierwsza, gratuluję.
    Doskonały debiut. Nieustawaj w staraniach, piecz i gotuj - masz do tego talent.

    Pozdrawiam
    Zbyszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyszku, bardzo dziękujemy za miłe słowa:-). Uwielbiam tę moją konkurencję!

      Usuń
  2. Elu wielkie brawa dla Córci ... z przyjemnością spróbowałabym tych slodkości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo dziękujemy, szczególnie moje dziecię jest przeszczęśliwe, gdy czyta pozytywne komentarze:-).

      Usuń