czwartek, 25 czerwca 2015

Kulki orzechowe z amarantusem i miodem

Lubię takie proste przepisy, szczególnie w ferworze tych czasochłonnych. A kulki robi się szybko, dzieci same sobie z nimi poradzą i co ważne, takie słodkości są całkiem zdrowe - orzechy, amarantus, a zamiast cukru dodajemy do nich miód. U nas za pierwszym razem od razu zniknęły, skrupulatnie podzielone między 4 głodomory:-), za drugim razem zrobiłam z podwójnej porcji i dopiero wtedy mogłam coś uchować do zdjęć.


Kulki orzechowe

na podstawie przepisu Łucji

200 g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
80 g płynnego miodu
15 g preparowanego amarantusa
10-20 ml mleka
preparowany amarantus do obtoczenia kulek

Orzeszki zmiksować prawie na masło, tzn. najpierw staną się sypkie jak mąka, a po chwili zaczną się tworzyć grudki. Wtedy dodać miód, preparowany amarantus i odrobinę mleka, aby wszystko dało się połączyć i wymieszać na w miarę jednolitą masę. 

Formować kulki (lepiej mniejsze) i obtaczać je w amarantusie. Następnie schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny.



4 komentarze:

  1. Przepis idealny :) akurat mam sporo amarantusa preparowanego, więc już wiem co z nim zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słuszne zastosowanie:-), bo kulki zdrowe i pyszne.

      Usuń