poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kozi twarożek

Twarożki jadamy często i chętnie i odkąd robię serki z mleka koziego, taki twarożek już nie jeden raz jedliśmy. Jest nieco inny w smaku niż z mleka krowiego - bardzo miękki i delikatny. Pięknie rozsmarowuje się na kanapkach. Można zajadać go ze szczypiorkiem, z różnymi ziołami lub nawet sam. Nam najbardziej smakuje ze szczypiorkiem.




Kozi twarożek

4 litry świeżego koziego mleka (lub inna dowolna ilość)
szczypta bakterii starterowych mezofilnych

Powoli podgrzać mleko do temperatury ok. 30 st. C. Dodać bakterie starterowe, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na 12-14 godzin do ukwaszenia. Temperatura podgrzanego mleka co prawda i tak spadnie, ale mleko powinno być cały czas w cieple, w pomieszczeniu nie powinno być chłodniej niż 20 st. C, a najlepiej parę stopni więcej.

Ukwaszone mleko przelać na durszlak wyłożony gazą, zostawić do wstępnego odcieknięcia, a następnie związać gazę w zawiniątko i powiesić do odciekania na 12 godzin. Ser może odciekać trochę krócej albo trochę dłużej, od czasu odciekania zależy późniejsza konsystencja serka. Krócej - oznacza serek bardzo miękki, dłużej - twardszy, mniej smarowny. Przy czym, jeśli serek odcieka długo, staje się lekko kwaskowaty. Zdecydowanie lepiej odcieka serek w ciepłym pomieszczeniu.

Po odcieknięciu serek od razu nadaje się do jedzenia. Przechowuje się go w lodówce. U mnie raz przeżył 11 dni i był bardzo dobry. Dłużej nie próbowałam go przetrzymywać, zresztą jednak najlepszy jest na świeżo. 

6 komentarzy:

  1. Oj zjadłoby się takiego serka :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczególnie ze szczypiorkiem:-)

      Usuń
  2. Robię codziennie, czasem z koziego, teraz z owczego, a najczęściej jednak z krowiego. Mój maż jest twarożkojadem. Codziennie na śniadanie świeży twarożek i jajko na miękko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też są wielbiciele twarożku, szczególnie na śniadanie. A z owczym mlekiem zupełnie nie miałam jeszcze do czynienia, ciekawie jest tak urozmaicić wyroby serowe. Pozdrawiam

      Usuń
  3. A gdzie kupuje sie takie bakterie starterowe? Czy moze byc takie mleko kozie z Auchan? Dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń
  4. Mleko może być ze sklepu, z tym że nie UHT. A najlepiej oczywiście prosto od kozy:-). Ja bakterie kupuję tu: https://sklep.serowar.pl/.

    OdpowiedzUsuń