piątek, 24 kwietnia 2015

Wiosenna rolada z sera żółtego z twarożkiem, szczypiorkiem i koperkiem

Jak zrobić ser żółty, o tym na moim blogu wielokrotnie pisałam. Którykolwiek przepis wybierzecie, rolada na pewno się uda. Z sera ze sklepu też wyjdzie, ale to już oczywiście nie to samo...

Kiedyś robiłam roladę z twarogu, też doskonałą. Ta podobnie nie jest trudna do zrobienia, a bardzo dekoracyjna i do tego przepyszna. Zrobiłam ją z resztek serów, jakie miałam w lodówce. Był kawałek asiago z papryczką piri-piri, trochę pleśniowej gorgonzoli oraz goudy



Wiosenna rolada z sera żółtego z twarożkiem, szczypiorkiem i koperkiem

inspiracja z tej strony

600 g dowolnego sera żółtego                                   
300 g twarogu
ok. 150 g jogurtu naturalnego (lub mniej lub więcej, zależy, czy twaróg jest suchy czy wilgotny)
1 duży pęczek szczypiorku (nie wiem, jakie są sklepowe pęczki, mój pęczek szczypiorku ledwo mieścił się w dłoni)                   
1 pęczek koperku      
2 łyżki pesto, np. takiego
 
Ser żółty pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę, gotować do momentu, aż ser zacznie się robić się plastyczny i łatwo będzie się formował w jedną bryłę. 

Koperek i szczypiorek pokroić dość drobno. Wymieszać z twarogiem i jogurtem, aby powstała jednolita masa.

Wyjąć ser na pergamin. Ręce zmoczyć w zimnej wodzie i rozciągnąć ser na pergaminie, aby powstała w miarę równa, cienka warstwa. Rozłożyć na serze twaróg wymieszany z jogurtem, szczypiorkiem i koperkiem. Zwinąć roladę. Ser żółty jest bardzo plastyczny i pięknie się zwija. Schłodzić w lodówce. Jeść, jak komu pasuje, można z sałatkami, z chlebem albo można jeść plastry rolady jako przekąskę.




6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i zapewne też dobrze smakuje :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakuje wiosennie i pysznie

      Usuń
  2. Ależ wiosennie, najpierw bułki teraz roladki, aż chce się tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w końcu wiosnę mamy:-). Zapraszam!

      Usuń
  3. Dawno nie robiłąm rolady z sera :) Teraz sobie o niej przypomniałam. Twoja wygląda bardzo wiosennie, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiosennymi nowalijkami taka rolada jest najlepsza. Pozdrawiam Małgosiu

      Usuń