piątek, 3 kwietnia 2015

Świąteczne wariacje śledziowe - śledzie korzenne w miodowym sosie

Kolejne tradycyjne polskie śledzie (po kaszubskich). Pozornie dziwne zestawienie smaków, ale śledzie lubią takie połączenia. Smakują niesamowicie, inaczej, słodko-ostro. I piernikowo, co bardziej kojarzy się z Wigilią, ale zapewniam, że smakują doskonale i na Wielkanoc:-).

Śledzie korzenne w miodowym sosie

z książki H. Szymanderskiej "Kuchnia polska. Potrawy regionalne"

500 g solonych filetów śledziowych
3 szklanki mleka

sos:
4 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 duża cebula  
po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, cynamonu, goździków, kardamonu i pieprzu
kawałek suchego piernika*
szczypta soli

*Z problemu braku piernika wybrnęłam w ten sposób, że dodałam 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej.

Filety śledziowe namoczyć w mleku i zostawić na 24 godziny.

Miód zagotować z przyprawami.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać otartą skórką i szczyptą soli.
Jeśli mamy kawałek suchego piernika, to zetrzeć go na tarce. Jeśli nie, łyżeczkę przyprawy piernikowej dodać do miodu, który zagotowujemy wcześniej z przyprawami.
Wystudzony miód, cebulę i oliwę dokładnie wymieszać. 

Wymoczone śledzie pokroić, polać sosem, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz