sobota, 14 lutego 2015

Pralinki czekoladowo-kokosowe

Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia (znowu moje dziewczyny w akcji), a jakie dobre! Dla wielbicieli kokosa i czekolady, czyli dla nas wymarzone. Inspirowałyśmy się tym przepisem na rafaello, ale powstało w końcu coś innego, nasze brązowe rafaello:-). Takie czekoladki, kulki, pralinki, trufelki... trudno powiedzieć, grunt, że bardzo smaczne.

Pralinki czekoladowo-kokosowe

200 g czekolady - u nas 100 g białej i 100 g gorzkiej domowej
7 łyżek śmietanki kremówki
1/2 szklanki wiórków kokosowych - u nas zmieściło się 3/4 szklanki
migdały bez skórki (kilkanaście sztuk - w zależności od wielkości kulek)

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Często mieszać, aż powstanie gładka masa. Wsypać wiórki, wymieszać, wystudzić. Formować niewielkie kulki, do każdej wciskać migdał, obtaczać w wiórkach. Schłodzić w lodówce. I gotowe. Jeśli coś zostanie po "próbowaniu", przechowywać w lodówce.







4 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie i na pewno tak też smakują patrząc na składniki :) Uwielbiam takie wszelkie domowe pralinkowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:-) My też lubimy takie domowe słodkości, a z kokosem szczególnie

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Pyszne były, tylko znikły za szybko...

      Usuń