wtorek, 6 stycznia 2015

Ser chenna - łatwy do zrobienia, idealny do smażenia

Ser panir robię od czasu do czasu, a chenna jest do niego podobna. Najczęściej się ją smaży przed podaniem i przypomina wtedy placki (albo może raczej kotlety?). Z ziołami zyskuje dużo smaku i aromatu, ale można ją podać również w wersji na słodko - takie placuszki posypane cukrem pudrem. Takiej słodkiej wersji domagają się moje dzieci, ja preferuję jednak smak wytrawny.



Smażony ser chenna

przepis z książki Ricki Carroll "Domowy wyrób serów"

3,7 l pełnego mleka
8 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej wody - użyłam soku z cytryny

dowolne zioła - u mnie zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz kolorowy 
sól

Mleko zagotować. Zanim opadnie pianka na gotującym się mleku, dodać sok z cytryny (ewent. kwasek cytrynowy), mieszać jeszcze chwilę na małym ogniu. Po chwili zestawić z ognia i mieszać do czasu, aż utworzą się kawałki skrzepu, a serwatka stanie się przezroczysta. Jeśli skrzep nie całkiem oddziela się od serwatki, a serwatka jest mlecznego koloru, postawić garnek jeszcze na chwilę  na ogniu, ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Zestawić z ognia i poczekać 10 minut do stężenia skrzepu, a następnie wylać całość na durszlak wyłożony tetrą / muślinem. Związać końce i całe zawiniątko spłukać zimną wodą. 

Zostawić do odcieknięcia na 2-3 godziny albo przełożyć z powrotem do durszlaka i prasować przez godzinę, kładąc na ser 2,5-kilogramowy ciężar.

Następnie przełożyć ser na blat i zagniatać go jak ciasto - wewnętrzną stroną dłoni i nadgarstkiem, aż ser stanie się delikatny i aksamitny, bez żadnych grudek. U mnie okazało się to ciężką pracą, gdyż ser długo nie chciał osiągnąć pożądanej konsystencji, choć powinno to nastąpić w ciągu 10 minut. Ale w końcu się udało.

Dodać sól i zioła, krótko wyrobić. Z masy uformować płaskie krążki - takie jak placki. Smażyć w niewielkiej ilości oliwy. Od razu podawać. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni i wtedy smażyć dopiero przed podaniem.



4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie zrobić taki ser :) już smaka złapałam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jak na sery, jest naprawdę prosty i bardzo smaczny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy :) musimy wypróbować :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nieskomplikowany. Warto spróbować. pozdrawiam:-)

      Usuń