środa, 28 stycznia 2015

Domowa szynka bez szynkowara

Z szynkowara czy bez szynkowara, domowa szynka w każdej postaci smakuje wszystkim moim mięsożercom. Ta wersja jest w sumie najprostsza, nie wymaga peklowania i długiego marynowania (bo 12 godzin to chyba nie jest długo?). 

Na zdjęciu jest szynka tymiankowa, ale można oczywiście dowolnie dobierać zioła, warto eksperymentować ze smakami. W ten sam sposób można również przygotować karkówkę i łopatkę, zapewne również inne mięsa, ale innych nie próbowałam.

Sposób przygotowania polega na dwukrotnym krótkim gotowaniu szynki w przygotowanej wcześniej marynacie. Pomiędzy gotowaniem mięso leżakuje w niej. Różne są szkoły odnośnie tego, ile minut należy gotować. Niektórzy gotują zaledwie 7 minut, inni 10, jeszcze inni 15 (mówimy o kilogramowym  kawałku). Ja gotuję 15 minut wieczorem i tak samo rano. Szynka przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i ładnie się kroi - jest doskonała na kanapki.



Domowa szynka bez szynkowara

1 kg szynki (może być też karkówka lub łopatka)

Marynata:
3 litry wody
3 łyżki soli (dla małosolnych lepiej dodać trochę mniej)
1 łyżka musztardy (można dodać nawet więcej, ale ja dodaję piekielnie ostrą domową musztardę)
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka cukru
3 łyżki tymianku (albo kilka ząbków czosnku, albo i czosnek, i tymianek, albo zupełnie inne zioła... wedle pomysłu i gustu, co kto lubi)

Szynkę związać sznurkiem, żeby tworzyła zgrabny kawałek. Jeśli jest w miarę kształtna, nie trzeba jej wiązać.

Przygotować marynatę: dodać do wody wszystkie składniki, zagotować wystudzić.

Do zimnej marynaty włożyć szynkę, zagotować i na małym ogniu gotować przez 15 minut. Zostawić w chłodnym miejscu na całą noc. Rano ponownie zagotować i gotować przez 15 minut. Wystudzić w marynacie, wyjąć, schłodzić, kroić. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super przepis :) ! Szynka wygląda bardzo apetycznie. I wykonanie jest proste, a to też na plus. Zrobię ją na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Powodzenia, to naprawdę fajny przepis, nie może się nie udać

      Usuń

  2. Elu, nie zdążyłam poczytać i pooglądać dokładnie, ale już mogę stwierdzić, że ten blog prowadzi WIELKA PASJONATKA :) .Taka ilość przepisów w dziedzinach, które wymagają zgłębiania wiedzy, to najlepszy dowód. Gratuluję i bardzo podziwiam :) ! Cenię ogromne zaangażowanie i pracowitość. Postaram się też robić coś więcej, niż dotąd.Między innymi dzęki Twoim przepisom. Satysfakcja na finał to ogromny motywator. Pozdrawiam Cię serdecznie :) !


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, dziękuję Ci bardzo! Cieszę się, że moje skromne próby spotkały się z uznaniem. To bardzo miłe. Dziękuję i miłego czytania życzę:-)

      Usuń
  3. Bardzo prosty przepis, wypróbuję...
    Dziękuję bardzo za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilem z innego przepisu 2 x 8 min i wyszla twarda i krwista

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj po 15 minut, u mnie tą metodą zawsze mięso jest miękkie. I przepis jest na 1 kg mięsa - to też istotne. Powinno się udać.

      Usuń