poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wigilijne śledzie z tradycją - śledzie w piwie

Jako trzecie śledzie wigilijne prezentuję śledzie w piwie, pochodzące z kuchni kresowej. Sos piwny ma niesamowity smak, alkoholu w nim nie ma, gdyż piwo trzeba wcześniej zagotować. Te śledzie robi się bardzo szybko, można z nimi zdążyć nawet na ostatnią chwilę...

Śledzie w piwie

z książki Hanny Szymanderskiej "Kuchnia polska. Potrawy regionalne"

500 g solonych śledzi / filetów śledziowych
1 butelka piwa 0,33 l
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy z oliwek
u mnie dodatkowo: 2 duże pokrojone cebule

Śledzie namoczyć na 5-6 godzin w zimnej wodzie. Jeśli mamy całe śledzie, to po wyjęciu z wody usunąć skórę i ości. Pokroić na kawałki, ułożyć w słoju.

Piwo wraz z przyprawami zagotować, wystudzić. Zalać przygotowane śledzie. Na wierzch wlać oliwę. Schłodzić. Ja dodatkowo przełożyłam śledzie pokrojoną i oparzoną cebulą.




4 komentarze:

  1. Elu-wspaniałych Świąt :) Śledzie bardzo apetyczne, podobnie jak pozostałe Twoje propozycje :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i świątecznie pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt życzę :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:-). Wspaniałych i pięknych Świąt życzę!

      Usuń