czwartek, 11 grudnia 2014

Pasta do chleba z zielonej soczewicy i orzechów włoskich

Wszelakie pasty i pasztety bardzo lubimy, kombinacje warzywno-strączkowe są właściwie nieograniczone. Ta pasta jest prosta i doskonała w smaku. Nadaje się na kanapki do pracy i do szkoły, jest delikatna, lekko nawet słodkawa, chyba że dodamy więcej soli, pieprzu i innych ostrzejszych przypraw. Kolor ma taki bury pasztetowy, moje dziewczyny z rezerwą jej się przyglądały, ale naprawdę jest przepyszna:-). Wystarczy spróbować...


Pasta do chleba z zielonej soczewicy i orzechów włoskich

inspiracja z tej strony

1 szklanka ugotowanej soczewicy
100 g zmielonych orzechów włoskich
2 średnie cebule
2 łyżki oleju do smażenia lub masła klarowanego - użyłam oleju ryżowego
3 łyżki oleju lnianego
przyprawy:
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju, aż zmięknie. Połączyć z ugotowaną soczewicą, zmielonymi orzechami, olejem, przyprawami. Zmiksować blenderem. Można dodać przecieru pomidorowego, ale niekoniecznie. 


8 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno pasztet z soczewicy i bardzo mi zasmakował, fajna alternatywa dla kupnych smarowidełek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, wręcz idealna alternatywa: i taniej, i smaczniej, i zdrowiej:-)

      Usuń
  2. Ja też:-) Strączkowe plus parę dodatków i powstaje pasta doskonała...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na pyszną domową pastę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest naprawdę doskonała, orzechy włoskie idealnie się tu sprawdzają. pozdrawiam

      Usuń
  4. taką pastę wyjadałbym chyba prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie my też wyjedliśmy ją:-) pozdrawiam!

      Usuń