sobota, 22 listopada 2014

Słodki arabski chlebek z tahini

To słodki chlebek, a jak dla mnie, bardziej ciasto drożdżowe z nadzieniem doskonałym - słodka sezamowa pasta tahini i cynamon. Zapachem cudownie podnosi poziom endorfin podczas pieczenia:-). Idealny chlebek na listopadowe dni. Przepis znalazłam, robiąc zakupy w sklepie Arabskie.pl. Chlebek smakuje i dzieciom, i dorosłym. Jedynie odsłodziłam go trochę, przez co może stracił nieco swój arabski charakter, ale zdecydowanie wolę taką wersję.

Słodki arabski chlebek z tahini

7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki letniej wody
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej - u mnie orkiszowa typ 700

nadzienie:
1 szklanka pasty sezamowej tahini
1 szklanka cukru pudru - u mnie niecałe pół szklanki zmielonego cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu

na wierzch:
1 jajko
2 łyżki wody
ziarna sezamu do posypania chlebków

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do uzyskania miękkiego elastycznego ciasta, które będzie można formować. W razie konieczności dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski. Przykryć miskę szczelnie folią, a następnie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość (u mnie godzina). Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 3 równe części. Wyłożyć na stolnicę lub blat lekko posypany mąką, przykryć ściereczką i pozostawić kulki ciasta w spokoju na 15 minut. 

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Następnie przygotować nadzienie z pasty sezamowej tahini. (UWAGA: Przed nabraniem tahini z pojemnika, należy wymieszać dobrze zawartość, bo olej sezamowy ma tendencję do oddzielania się.) Połączyć tahini i cukier w misce i odstawić. 

Na stolnicę wyłożyć jedną kulkę ciasta. Rozwałkować do okręgu o średnicy ok. 25 - 30 cm i grubości ok. 3 mm. Na tak rozwałkowany placek rozsmarowujemy 1/3 nadzienia tahini, prawie do krawędzi. (UWAGA: Jeśli pasta z tahini i cukru będzie zbyt sztywna, by z łatwością ją rozsmarować na cieście, można podgrzać ją w kuchence mikrofalowej przez ok. 20 sek. a następnie wymieszać). Placek ciasta z rozsmarowaną tahini posypać cynamonem. Posmarowany i posypany placek zwinąć w ciasny rulon. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden jego koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągnięty rulon ciasta wypełniony tahini skręcić w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód otrzymanego w ten sposób, spiralnie skręconego chlebka. Zwinięty chlebek wyłożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć ręcznikiem.

Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta - placek, nadzienie, rulon, skręcony rulon, chlebek jak ślimak. W miseczce rozbełtać jajko z wodą i posmarować powierzchnię chlebków. Posypać ziarnami sezamu. 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Włożyć chlebki i piec ok. 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru. W czasie pieczenia upajać się cudownym zapachem:-).





Chlebek dołączam do listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez blog "Grahamka, weka i kajzerka".

6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda:) chętnie bym spróbowała takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę doskonale smakuje. Z filiżanką kawy - rewelacja:-) pozdrawiam

      Usuń
  2. wspaniała propozycja, wygląda pięknie i kusząco, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Drożdżowe naprawdę świetnie komponuje się z pastą sezamową. pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Oj, zjadłoby się taki chlebek, zjadło! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest doskonały na listopadowe dni:-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń