sobota, 15 listopada 2014

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym

Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym kulinarnym materiałem do wszelakiej obróbki. Dodaję ją tak po prostu do zupy, podaję gotowaną w sosie pomidorowym, jaką chrupiącą przekąskę, ale także w wersji zmiksowanej w pasztetach. Z mąki z ciecierzycy można przyrządzić doskonałą soccę albo nawet chleb:-). A jaki doskonały jest hummus z ciecierzycy! Dziś jednak rzecz będzie o paście bardzo zwyczajnej, która przemyca zdrową ciecierzycę tym, którzy jej nie lubią:-) i która na dodatek jest bardzo smaczna. Pomysł na pastę od Marty, ja zmieniłam co nieco pod nasz gust, bo najlepiej samemu dopasować smaki.

 

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym

1 szklanka suchej ciecierzycy
2 duże cebule
4 łyżki oleju
5 łyżek octu balsamicznego
1 słoiczek 250 ml suszonych pomidorów w oliwie (razem z oliwą)
zioła - u mnie szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, słodka papryka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Ciecierzycę namoczyć na noc, rano opłukać, zalać świeżą wodą i gotować, aż będzie miękka (godzinę albo nawet dłużej). 

Cebulę pokroić i lekko podsmażyć na oleju przez kilka minut, po czym dodać ocet balsamiczny i dusić jeszcze przez 5 minut. Cebula powinna być miękka.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować blenderem i gotowe. Naprawdę doskonała pasta, ocet balsamiczny nadaje jej wyrazistości, przez co śmiało może konkurować z hummusem:-).



12 komentarzy:

  1. pasty na bazie ciecierzycy są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, czego by nie dodać, ciecierzyca w wersji pasty musi być dobra:-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie pasty, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, pasta z ciecierzycy to pasta z charakterem:-)

      Usuń
  3. uwielbiam domowe pasty! zdecydowanie wygrywają z kupnymi. z spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, ciecierzyca jest idealna na pasty. pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. uwielbiam pasty na bazie ciecierzycy - sycące, smaczne, zdrowe. czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, niezależnie od dodatków zawsze smaczne, a do tego zdrowe. Też je za to uwielbiam:-) pozdrawiam!

      Usuń
  5. Prosta w wykonaniu i przepyszna - mój smak! Mówię to ja, nielubiąca skomplikowanego gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakuje!

      Usuń