niedziela, 9 listopada 2014

Chrupiąca ciecierzyca na wytrawnie i na słodko

Ciecierzycę można podawać na różne sposoby, przyrządzając np. pasztet, hummus, zupę, soccę. U nas najczęściej ciecierzyca jest po prostu gotowana w sosie pomidorowym. Tym razem wersja przekąskowa, do pochrupania. Bardzo prosty sposób na ciecierzycę.


Chrupiąca ciecierzyca na wytrawnie i na słodko

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody - bardzo pęcznieje. Rano odcedzić, wypłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości - ok. godziny.

Odcedzić na sicie. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać przyprawami i piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok. 30 minut, aż ciecierzyca nabierze chrupkości. W międzyczasie przemieszać ze 2 razy.

Wersja wytrawna:
sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Wersja słodka:
cynamon, cukier puder (używam zmielonego cukru trzcinowego)

Obie wersje polecam. Można oczywiście ciecierzycę doprawiać dowolnie, wedle własnych pomysłów.
Wersja wytrawna z solą, pieprzem i papryką:




Wersja słodka z cynamonem i cukrem pudrem:




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię na słodko, a jak pachnie, gdy się piecze...:-)

      Usuń
  2. świetna do chrupania też taką robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu-nigdy takiej nie jadłam, z pewnością zrobię jedną i drugą wersję. Bardzo skusił mnie Twój pomysł :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, warto spróbować, można też pokombinować z przyprawami. pozdrawiam

      Usuń