piątek, 22 sierpnia 2014

Domowa musztarda z tymiankiem

Lubię musztardę i kupowałam ją, tłumacząc sobie, że w końcu nie używam jej tak dużo... Potem kupowałam musztardę ze składników naturalnych, ale taka musztarda była z kolei o wiele droższa. I tak po trochu doszłam do tego, że trzeba by zrobić ją samodzielnie. Jak się okazało, jest to dużo prostsze niż sądziłam. Zamiast octu spirytusowego używanego do produkcji musztardy "sklepowej" można spokojnie użyć octu winnego. Do tego gorczyca, woda, miód i sól. I mamy musztardę. Można potem oczywiście dodawać różne składniki smakowe i tworzyć całą gamę smaków i aromatów zależnie od upodobań. Taką musztardę można by jeść samą, tyle że piekielnie ostra jest:-). Przepisów jest wiele, prosty i dokładny opis jest np. tu. Ja robię tak:

Domowa musztarda

80 g gorczycy białej
20 g gorczycy czarnej
100 g wody
50 g octu winnego (lub jabłkowego)
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka miodu (można nawet dać trochę więcej)
1 łyżeczka tymianku

Gorczycę (białą i czarną) namoczyć na kilka godzin w occie i wodzie.

Następnie zmiksować, dodając sól, miód i tymianek, można dodać inne dowolne zioła czy też dodatki smakowe. Jeśli musztarda wychodzi za gęsta, dodać trochę wody, aby uzyskać konsystencję taką, jaka nam pasuje. Gotowe!

Można przechowywać ok. miesiąca w lodówce. 

Taka musztarda jest doskonałym dodatkiem do łagodnych sosów, nadaje im i ostrości, i charakteru, sama bezpośrednio na kanapkę jest dla mnie za ostra, ale oczywiście rzecz gustu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz