sobota, 9 sierpnia 2014

Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

Jakby tu dzieciom dać coś słodkiego, a przemycić samo zdrowie? Często tak właśnie sobie kombinuję i testuję na moich dziewczynach różne wynalazki. Czasami są to wynalazki bardziej udane, czasami mniej. Te należą zdecydowanie do udanych. Pralinki składają się niemal z samej kaszy jaglanej, a smak urozmaica czekolada. Bardzo proste do zrobienia, robiłam z młodszymi - Trzecią i Czwartą, które niemal na wyścigi obtaczały z zapałem kulki. Inspirowałam się tym przepisem.

Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki ksylitolu (lub dowolnego cukru) - można ewentualnie dodać mniej, bo kulki wychodzą dość słodkie, ale kaszę jaglaną zawsze lepiej mocniej dosmaczyć, więc jeśli mniej cukru, to więcej aromatycznych przypraw, może więcej cynamonu?
1 łyżeczka cynamonu
100 g gorzkiej czekolady (mleczna też może być)
do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rozdrobnione orzechy itp.

Kaszę porządnie przepłukać wrzątkiem, zalać 2,5 szklanki wody, zagotować i gotować przez ok. 15 minut.

Do gorącej jeszcze kaszy dodać czekoladę, wymieszać. Dodać ksylitol (cukier) i cynamon, wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Można zmiksować, można zostawić tak jak jest.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub dostosować wielkość do własnej inwencji twórczej) i obtaczać - my obtaczałyśmy w wiórkach kokosowych i rozdrobnionych migdałach. Można podawać od razu, ja schłodziłam jeszcze w lodówce, gdyż robiłyśmy je w gorący dzień, kiedy człowiek marzy o czymś zimnym...

Pralinki można zrobić w wersji bezcukrowej, gdy zamiast cukru dodamy szklankę daktyli bądź rodzynek. Wówczas daktyle / rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, zmiksować i dodać do masy.






8 komentarzy:

  1. Po urlopowym jedzeniu mamy w domu detoks (mimo, iż było smaczne i domowe!). Pralinki będą akuratnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są pralinki z cyklu: Im więcej zjesz, tym będziesz zdrowsza:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kulki nie wychodzą nieco suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ugotowana kasza jaglana jest wilgotna, nawet kleista. W lodówce kulki trochę tężeją, ale suche nie są.

      Usuń
  4. Dobrze, że nie są suche. Ja lubię jak ta czekolada się rozpływa w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cz można zamiast kaszy dodać płatki jaglana błyskawiczne? jeżeli tak to czy postępować z nimi tak samo jak z kasza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z płatkami, ale spróbowałabym tak samo jak z kaszą, z wyjątkiem gotowania oczywiście.

      Usuń