niedziela, 17 sierpnia 2014

Chleb żytni z musztardą

Na kolejny chleb brakowało mi pomysłu. Chciałam upiec chleb szybki (taki "tylko" na pół dnia), ale inny od dotychczasowych. Musztarda do chleba? Nie próbowałam jeszcze, ale zapowiadało się intrygująco. Pomysł zaczerpnęłam stąd, ale zmieniłam zupełnie mąki, upiekłam chleb 100% żytni, który przypomina chleb pytlowy. Udało się, wyszedł piękny bochenek żytni o delikatnym musztardowym aromacie...


Chleb żytni z musztardą

Zaczyn:

75 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki żytniej typ 2000
300 g wody

Składniki wymieszać i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto chlebowe:

cały zaczyn
450 g maki żytniej typ 720
15 g soli
ok. 300-350 g wody
100 g musztardy, najlepiej domowej

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia, zostawić na 30-40 minut.

Ciasto przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i zostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piec 15 minut w temperaturze 240 st. C, a następnie 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Jak na chleby na zakwasie, jest to dość szybki i prosty przepis.  







/zdjęcia autorstwa mojej siostry/

4 komentarze:

  1. Uwielbiam musztardę, muszę wypróbować ten chleb!
    PS. W czym dokładnie go piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest, polecam. A piekłam w glinianej formie, ale podgrzałam ją najpierw samą i potem włożyłam chleb. Tak czasami robię niekoniecznie zgodnie ze sztuką...:-)

      Usuń