poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Chleb z mąką teff

Z tą wartościową mąką zetknęłam się po raz pierwszy. Nie zawiera glutenu, za to ma mnóstwo składników odżywczych, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, antyoksydanty, dużo błonnika. W związku z tym stanowi bardzo dobre uzupełnienie diety bezglutenowej, szczególnie osób chorych na celiakię. Ale nie tylko - mąka teff jest bardzo smaczna i delikatna, doskonała jako dodatek do chleba, niekoniecznie bezglutenowego, choć i bezglutenowiec wyszedłby na niej doskonały.

Mąka teff pochodzi z Afryki, dokładnie z terenów Etiopii, ale obecnie uprawiana jest i w innych regionach. Dokładne informacje można znaleźć np. w tym artykule.

Chleb upiekłam na zaczynie trójfazowym, aby wspomóc nieco w wyrastaniu mąkę bezglutenową.

Chleb z mąką teff

Zaczyn 3-fazowy:

1. etap:
50 g dojrzałego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 ml letniej wody
Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin w temperaturze 26-28 st. C.

2. etap:
cały zaczyn z 1. etapu
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 ml letniej wody
Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin w temperaturze 22-26 st. C.

3. etap:
cały zaczyn z 2. etapu
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 ml wody
Składniki wymieszać, zostawić na 3-4 godziny w temperaturze 18-22 st. C.

Ciasto właściwe:

500 g zaczynu przygotowanego metodą 3-fazową 
ok 600 g letniej wody
450 g mąki orkiszowej typ 2000
150 g mąki orkiszowej typ 700
400 g mąki teff
20 g soli

Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać kilka minut. Zostawić na 2,5 godziny do wstępnej fermentacji, w międzyczasie dwukrotnie rozciągając i składając ciasto.

Włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami formy (wysypałam złotym siemieniem lnianym) i zostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, co powinno zająć dobrych kilka godzin, u mnie chleb wyrastał ponad 3 godziny.

Nagrzać piekarnik do 220 st. C i spryskać wodą. Piec ok. 40 minut.





6 komentarzy:

  1. Świetny i ciekawy wpis! :)

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisz proszę gdzie można ją kupić, tzn. mąkę teff ? Chciałabym taki chlebek bezglutenowy upiec...
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych ze zdrową żywnością też widziałam. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mąka mąką ale zakwas płynie pełnym glutenem.Jeżeli mąka TEFF sama w sobie nie zawiera glutenu to trzeba jasno powiedzieć iż przepis który podałaś burzy całą ideę wypieku bezglutenowego,czyli może smaczne ale nie dla osób unikających glutenu,a dla glutenowców nadszarpnie kieszeń bez potrzeby ,bo podobny smak ma chleb z mąki z glutenem o 80% tańszej

    OdpowiedzUsuń
  4. We wstępie wszystko jest wyjaśnione - to NIE jest chleb bezglutenowy, a jedynie mąka teff jest bezglutenowa. Do chleba bezglutenowego należałoby użyć np. zaczynu gryczanego, o którym pisałam tu: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/03/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie-gryczanym.html.

    OdpowiedzUsuń