czwartek, 24 lipca 2014

Razowiec żytnio-orkiszowy z powidłami śliwkowymi

Ten chleb powstał w związku z przeglądem półek z przetworami. Następny sezon słoikowy zbliża się wielkimi krokami, a właściwie już nawet trwa, więc trzeba używać do syta tego, co jeszcze zostało z ubiegłego roku. A z ubiegłego roku zostały między innymi pyszne śliwkowe powidła. Nie zawierają zbyt dużo cukru, co pozwala na upieczenie chleba niesłodkiego, natomiast nadają ciastu wilgotność, aromat i pyszny smak, choć powideł jako takich nie wyczuwa się.

Razowiec żytnio-orkiszowy z powidłami śliwkowymi

Zaczyn:

50 g żytniego zakwasu
400 g mąki żytniej razowej typ 2000
400 g letniej wody

Składniki wymieszać, zostawić na 12 godzin.

Ciasto chlebowe:

cały przygotowany wcześniej zaczyn
500 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
ok. 300 - 400 g wody
ok. 200 g powideł śliwkowych
20 g soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać przez kilka minut robotem. Zostawić do przefermentowania na ok. 3 godziny. W międzyczasie 2 razy (co godzinę) rozciągać i składać ciasto. Włożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej słonecznikiem lub innymi ziarnami i zostawić do wyrastania na 3-4 godziny. 

Piec w opadającej temperaturze: najpierw 10 minut w temperaturze 250 st. C, potem 20 minut w temperaturze 220 st. C, a na końcu dopiekać ok. 10 minut w temperaturze 200 st. C.

Można też upiec 2 małe bochenki, bo 1 bochen jest naprawdę wielki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz