środa, 23 lipca 2014

O tym, jak moje dzieci same zrobiły lody jogurtowe stracciatella...

Proste foremki do lodów na patyku sprawiły, że moje dziewczyny, widząc ich prostotę i urok, postanowiły same zrobić lody. Jak postanowiły, tak zrobiły:-).

Wzięły słoiczki z jogurtami, każda po jednym, do tego kosteczka czekolady, płaska łyżeczka cukru. Próbowały też zrobić bez cukru i takie lody też były dobre, ale jednak z cukrem zyskują na smaku. Nie brałam w tym udziału. Mogłam zobaczyć dopiero gotowe lody:



W sumie możliwości tworzenia lodów są nieograniczone...

Przepis podaję zgodnie z tym, jak robiły dziewczyny:

Lody jogurtowe stracciatella

450 ml jogurtu naturalnego (na 6 lodów na patyku)
5-6 kostek gorzkiej czekolady 
1 łyżka zmielonego cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli chcemy uzyskać bardziej słodkie lody)

Czekoladę drobno pokroić. Małe rączki, jak się okazuje, świetnie sobie z tym radzą. Wymieszać czekoladę z jogurtem i cukrem, wlać do foremek, zamrozić - to trwało co najmniej 2 godziny (choć jogurt był wcześniej dobrze schłodzony). I tyle. To było wczoraj, a dziś mrożą się już kolejne takie lody:-).



Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

6 komentarzy:

  1. Jakie zdolniachy :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Lubią kuchenną działalność, choć efekty są przeróżne:-) A lody wyszły naprawdę pyszne - na szóstkę! pozdrawiam, Ela

      Usuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zgłosiłam! pozdrawiam, Ela

      Usuń
  3. No proszę, jakie zdolne dzieci. Wdały się w mamę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubią same coś tworzyć w kuchni, ale jaki bałagan potem zostaje:-)!!! pozdrawiam, Ela

      Usuń