poniedziałek, 21 lipca 2014

Lody jogurtowo-wiśniowe

Latem bardzo często robię lody. Dziewczyny uwielbiają je jeść, a kupować sztucznych nie chcę, więc muszę robić średnio co drugi dzień:-). Najlepsze na upały są sorbety - u nas po prostu zmiksowane sezonowe owoce, najlepiej bez cukru. Ale owoce z różnymi dodatkami też są pyszne - tym razem sok wiśniowy z dodatkiem domowego jogurtu naturalnego i trochę cukru, ale cukier nawet nie jest konieczny. Kwaskowate, orzeźwiające, idealny na gorący dzień...

Sok wiśniowy akurat robiłam w sokowniku na zimę, wlałam do słoiczków, a resztkę zużyłam na lody. Sok był lekko słodzony, więc nawet trudno mi określić ilość potrzebnego cukru, ale najlepiej próbować samemu albo jeszcze lepiej - wcale nie dodawać cukru i w tej kwaśnej wersji też są pyszne.

Lody jogurtowo-wiśniowe

300 ml świeżego soku z wiśni
500 ml naturalnego jogurtu
ewentualnie trochę cukru do smaku

Sok i jogurt dobrze schłodzić w lodówce, zmiksować, dodając ewentualnie trochę cukru, wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją, ale jeśli chcemy zrobić lody na patyku, to wtedy jeszcze zanim lody zamarzną, przelać je do foremek, wetknąć patyczki i dobrze zamrozić. 

Jeśli nie mamy maszyny do lodów, po zmiksowaniu włożyć do zamrażalnika i co około pół godziny krótko miksować, żeby nie tworzyły się kryształki lodu. Gdy lody zaczną lekko zamarzać, przelać do foremek, wetknąć patyczki i dobrze zamrozić.

I to wszystko. Można kombinować z proporcjami, z owocami oczywiście też, każde owoce sezonowe będą doskonałe.




W wiśniowym sadzie 2014 Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

6 komentarzy:

  1. Wcale się im nie dziwie! Wyglądają nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) I do tego są przepyszne. Pozdrawiam serdecznie, Ela

      Usuń
  2. Boskie :) I ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie moja zasługa:-) - wiśnie skrzyżowane z jogurtem dają taką soczystą różowość:-) pozdrawiam! Ela

      Usuń
  3. Też lubimy takie lody :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a już szczególnie w upały, takie lekko kwaskowe, doskonałe... pozdrawiam, Ela

      Usuń