piątek, 6 czerwca 2014

Pasztet z fasolki adzuki

To kolejny pasztet. Polecam oczywiście wszystkie pozostałe, ale z fasolą adzuki jeszcze nie było, więc oto jest. Idealny do chleba. Pyszny.

Pasztet z fasolki adzuki

500 g fasolki adzuki
4 jajka
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju do smażenia cebuli (może być nawet trochę więcej, olej dobrze wpływa na konsystencję pasztetu)
1 łyżka majeranku
1 łyżka cząbru
1 łyżka kminku
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy (ilość i rodzaj przypraw oczywiście można modyfikować dowolnie, odpowiednio do gustu)
sól i pieprz do smaku

Fasolkę namoczyć na kilka godzin, wodę odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości - ok. 45 minut.

Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na patelni na oleju.

Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę. 

Wszystkie składniki połączyć, miksować kilka minut blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja zostawiłam taką grudkowatą mieszaninę, ale to rzecz gustu.

Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz