wtorek, 24 czerwca 2014

Krakersy jęczmienne nie tylko do piwa

Kiedyś nie lubiłam krakersów, ale odkąd produkuję je sama, uwielbiam. Przede wszystkim dodaję tylko to, co chcę w nich mieć. Te są przepyszne, z niezawodnego przepisu Wisły, ze zdrowej mąki jęczmiennej, idealne jako przekąska mundialowa i jako przekąska dla dzieci. Pyszne i uwaga: uzależniają:-).

Krakersy jęczmienne

1 i 1/2 szklanki mąki jęczmiennej razowej
1/2 szklanki zmielonego słonecznika
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki zmielonego kminku

ziarna słonecznika do posypania po wierzchu

Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia. Uformować kulę z ciasta i rozwałkować ją na papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Ciasto bardzo ładnie się wałkuje i nie klei, można ewentualnie w czasie wałkowania lekko posypać po wierzchu mąką. Posypać ziarnami słonecznika i wgnieść je w ciasto, aby się potem trzymały - najwygodniej wałkiem. Pociąć na prostokątne ciasteczka albo duże prostokąty - wtedy otrzymamy doskonały chlebek chrupki na kanapki:-). 

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Gdy przestygną, połamać wzdłuż nacięć. Pyszne, niesamowicie chrupiące! A jak pachnie w całym domu w czasie pieczenia!

Można eksperymentować z dodatkami, moim dziewczynom najbardziej pasuje właśnie słonecznik, ale piekłam też wersję z tymiankiem, wersję z makiem, a także z sezamem. Wszystkie doskonałe. 




2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zdecydowanie są smakowite:-) Szybkie, zdrowe i pyszne - same zalety:-) Pozdrawiam!

      Usuń