niedziela, 18 maja 2014

Prosty chleb orkiszowy

Raczej nie piekę jasnych chlebów, ale czasami robię wyjątki i teraz właśnie przedstawiam przykład takiego wyjątku:-). Bardzo prosty chleb z jasną mąką orkiszową i zaczynem żytnim razowym. Bez dodatków, bez "udziwnień" - jak mawiają niektórzy moi rodzinni tradycjonaliści... Taki chleb najlepszy jest od razu na świeżo, kiedy skórka chrupie, a zapach zachęca do zjedzenia kolejnej kromki... Choć teoria mówi, żeby poczekać do całkowitego wystudzenia. 

Prosty chleb orkiszowy

wg mojego przepisu

Zaczyn:

2 łyżki dojrzałego zakwasu
150 g mąki żytniej razowej typ 2000
180 g wody
Składniki wymieszać, zostawić na 12-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
500 g jasnej mąki orkiszowej typ 700
ok. 130 g wody
1 łyżka miodu
1/2 łyżki soli

Składniki wymieszać i wyrabiać robotem ok. 10 minut. Zostawić w cieple na 2 godziny do wstępnej fermentacji, w międzyczasie rozciągając i składając ciasto trzykrotnie co 30 minut.

Po 2 godzinach wyłożyć ciasto na blat, uformować bochenek. Ciasto bardzo ładnie się formuje, jest elastyczne i miękkie. Ułożyć w koszyku do wyrastania i zostawić w cieple na ok. 1-1,5 godziny. Bochenek powinien podwoić swoją objętość.

Piec w opadającej temperaturze, zaczynając od 250 st. C przez 15 minut, po czym zmniejszyć do 220 st. C na 10 minut i na końcu dopiekać w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut, w sumie ok. 35 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz