środa, 16 kwietnia 2014

Kwietniowa Piekarnia czyli pomidorowy chleb orkiszowy z czarnym sezamem

Ponownie zawitałam do Piekarni Amber. Szkoda tylko, że pieczemy co miesiąc, a nie co tydzień:-). Tym razem zmierzyliśmy się z pomidorowym chlebem orkiszowym na zakwasie - przepis pochodzi z bloga Dany. Ponieważ moje chleby najczęściej piekę właśnie z mąki orkiszowej i na zakwasie, z zapałem podjęłam wyzwanie, tym bardziej że pomidorowego bochenka jeszcze dotąd nie stworzyłam. A połączenie chleba i pomidorów wydaje się ciekawe. A, i do tego czarny sezam, który zawsze mam w domu i lubię go dodawać do pieczywa.

Autorka przepisu nie poleca stosowania samej mąki orkiszowej, ponieważ o wiele lepiej wyrasta ciasto z mąki mieszanej - pszennej i orkiszowej. No tak, tylko że ja nie używam mąki pszennej, a kiedy takowa pojawia się w przepisie, zastępuję ją odpowiednim typem mąki orkiszowej. I w ten sposób mój pomidorowiec powstał w całości z mąki orkiszowej. Na wyrastanie chleba nie mogę narzekać, bo rósł niesamowicie, miał wyraźnie chęć wydostać się z koszyka rozrostowego i powędrować po blacie kuchennym. W porę interweniowałam:-).

Piekłam na blaszce w piekarniku i choć bochenek nie wyszedł mi taki artystyczny jak u Dany, bo poszedł w szerokość, to całe szczęście nie zaszkodziło to ani smakowi, ani ostatecznemu wyglądowi chleba, gdyż w czasie pieczenia jeszcze ładnie urósł. A jaki piękny pomidorowy zapach unosił się po całym domu!

Chleb jest miękki, sprężysty, wilgotny, ma delikatny miąższ i lekko czerwony kolor dzięki pomidorom, choć smak wcale nie jest pomidorowy. Tak czy inaczej - pyszny!

Pomidorowy chleb orkiszowy z czarnym sezamem


Zaczyn:



55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej

200 g mąki orkiszowej typ 700

200 g wody
1 jabłko, starte na tarce jarzynowej
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i zostawić na ok.12 godzin.

Ciasto właściwe:

cały zaczyn jak powyżej - około 500 g
400 g krojonych pomidorów z puszki, zmiksowanych (nie miksowałam)
350 g mąki orkiszowej typ 700
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - dodałam wyłącznie mąkę orkiszową typ 700, ale musiałam dodać jej nieco więcej niż wynikało z przepisu, o około 150 g
1 łyżka miodu (dałam 2 łyżki miodu gryczanego - bardzo lubię go w chlebie, ma cudowny aromat)
sezam czarny - dodałam ok. 60 g
15 g soli morskiej
dodatkowo mąka do podsypywania (w trakcie przekładania i formowania ciasta)

Do zaczynu dodać pomidory, sól, miód, sezam, następnie przesianą mąkę. Wyrabiać kilka minut mikserem. Przykryć ciasto i zostawić na około 3 godziny. W międzyczasie po każdej godzinie, czyli w sumie 2 razy, wyjąć ciasto z miski, rozklepać, złożyć i ponownie włożyć do miski. Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek. Z tym że moje było naprawdę baaardzo luźne (prawie lejące) po dodaniu wymaganej ilości mąki i musiałam dosypać jeszcze ok. 150 g.

Po trzeciej godzinie uformować ciasto w bochenek. Włożyć do koszyczka łączeniem do góry. Pozostawić delikatnie przykryte do ostatecznego wyrośnięcia.

Piekarnik naparować. Ciasto przed włożeniem do piekarnika można naciąć - będzie ładniejsze, tzn. nie popęka w różne strony. Piec w początkowej temperaturze 250 st. C przez 15 minut, potem obniżyć do 200 st. C i dopiekać jeszcze około 30 minut.







30 komentarzy:

  1. Elu, chlebek wyszedl bardzo rasowy! U mnie wszedl juz na stale do repertuaru. Dziekuje za wspolnie spedzony czas. Swiateczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, Malarko! Ja też zamierzam go jeszcze nie jeden raz upiec. Jest naprawdę doskonały. Dziękuję i też Świątecznie pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja osobista piekarnia piecze co tydzień:)fakt wspólne pieczenie daje więcej radości no i mobilizuje:)
    Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Iga, moja osobista piekarnia piecze nawet codziennie:-) ale razem fajniej. Pozdrawiam i dziękuję, Ela

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dziękuję, do następnego razu:-) pozdrawiam, Ela

      Usuń
  6. Wspaniały chleb i smaczny , a to my juz wiemy. Dzięki za wspólny czas i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego, co czytam, to chyba wszystkim nam smakował. Do następnego wspólnego pieczenia, pozdrawiam, Ela

      Usuń
  7. Porządny i śliczny bochenek, Elu. :)
    A orkisz to tez pszenica. ;)

    Dziękuję za kolejne wspólne chwile. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, porządny to on był - bochen na pół piekarnika:-) pozdrawiam i też dziękuję, Ela

      Usuń
  8. Mój był w smaku pomidorowy:)
    Twojemu bochenkowi brak mąki pszennej, jak widać, nie zaszkodził:)
    Pysznie było razem piec, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nikomu nie mówiłam, że jest pomidorowy i nikt się nie domyślił:-) może ten orkisz zdominował:-) dziękuję i pozdrawiam, Ela

      Usuń
  9. Jeszcze jeden cudny chlebek :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystkie chleby wyszły piękne:-) dziękuję i też świątecznie pozdrawiam, Ela

      Usuń
  10. Bardzo przyjemnie jest wspólnie ;) piec chleb. Pozdrawiam świątecznie i mam nadzieje, ze spotykamy sie w majowej piekani :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też lubię Piekarnię i mogłabym ciągle piec. Dziękuję, pozdrawiam i do następnego pieczenia! Ela

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezpiekny ten chlebek!
    Dziekuje za wspolne pieczenie!
    no i...
    Zdrowych, radosnych swiat Wielkanocnych.
    Wesolego Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też dziękuję, pozdrawiam i radosnych Świąt Wielkanocnych życzę. Do zobaczenia w następnej Piekarni, Ela

    OdpowiedzUsuń
  14. Ładny chlebek, dobrze urósł. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam, radosnych Świąt! Ela

      Usuń
  15. Idealny:) Dzięki za wspólne pieczenie! Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło było razem piec. Radosnych Świąt!

      Usuń
  16. Świetnie wyszedł Twój chlebek:)) Dziękuję za wspólną akcję;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dziękuję:-) Do następnego wspólnego pieczenia! pozdrawiam, Ela

      Usuń
  17. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też dziękuję i do następnego spotkania w maju:-) pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny bochenek!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas, pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też dziękuję i pozdrawiam! Ela

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy wzdłuż - czy wszeż - nieważne:) Ważne, że był pyszny:). Dziękuję za wspólnie spędzony czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - pyszny był i to najważniejsze:-) dziękuję i pozdrawiam, Ela

      Usuń