czwartek, 13 marca 2014

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną

Lubię eksperymentować ze smakami i ten pasztet to efekt takiej kombinacji. W sumie można łączyć różne warzywa w różnych proporcjach i za każdym razem uzyskamy nowy ciekawy smak. Tym razem upiekłam bardzo prosty pasztet, a mianowicie z marchewki, pietruszki, selera, a warzywa połączyłam z kaszą jaglaną, która zresztą świetnie sprawdza się w takich zestawieniach. To minimalistyczny zestaw ze skromnej włoszczyzny, ale zapewne ze wszystkich warzyw (albo prawie ze wszystkich) da się wymyślić przepis na pasztet.

Mój wypiek został doceniony nawet przez Kota, który wskoczył na jeszcze nie sprzątnięty stół po śniadaniu i z apetytem zajadał dwa pozostałe plastry. Kot najwyraźniej przechodzi na wegetarianizm...

Na zdjęciu Kot już po uczcie, z miną winowajcy? albo prosi o jeszcze? kwestia interpretacji:-)


Pasztet warzywny z kaszą jaglaną


5 średnich marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
1 szklanka kaszy jaglanej (plus 2 szklanki wody do gotowania kaszy)
3 jajka
3 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka zmielonych nasion babki płesznik (może być też siemię lniane)
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki majeranku (można oczywiście mniej)
sól, pieprz do smaku

Warzywa ugotować do miękkości.
Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż będzie miękka.
Koperek drobno posiekać.
Cebulę posiekać i podsmażyć lekko na patelni na oleju.

Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Ewentualnie jeszcze doprawić. Wyłożyć do foremki. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok. godzinę.

Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz