niedziela, 2 marca 2014

Coś do chleba czyli pesto z pietruszki i rukoli

Dotąd nie wpadłam na to, że pesto można zrobić z pietruszki, ale właściwie czemu nie? Miksować można różne liście, więc postanowiłam spróbować. Źródłem inspiracji stał się ten przepis, który oczywiście można modyfikować, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i proporcje. Na przedwiośnie doskonałe źródło witamin.

Mamy już sery domowej roboty, pasztety, a teraz przyszła pora na szybkie i niezawodne pesto. U nas zdecydowanie jako dodatek do kanapek, ale nadaje się też do makaronu. Zrobiłam je na szybko, gdy nie było ani sera, ani pasztetu, a coś do chleba było potrzebne. I wyszło przepyszne!

Pesto z pietruszki i rukoli

1 pęczek natki pietruszki
tyle samo rukoli (mniej-więcej ilość podobna do ilości natki)
garść pestek słonecznika
garść migdałów (mogą być całe, nawet ze skórką)
ok. 150 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (a nawet 3)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Pestki słonecznika i migdały podprażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować na pastę. Konsystencję regulować oliwą, jeśli chcemy rzadsze pesto, wystarczy dodać trochę więcej oliwy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz