poniedziałek, 17 marca 2014

Chleb żytni z orzechami włoskimi

Książki Hamelmana ciąg dalszy:-). Bardzo lubię tę książkę i kiedy się do niej doczepię, to nie mogę się odczepić. Następny post też będzie według przepisu Mistrza:-) Ale obiecuję, że potem, chwilowo chociaż, odłożę tę skarbnicę wiedzy na półkę. 

A ten chleb po prostu musiałam upiec. Razowiec z orzechami to jedno z moich (i nie tylko moich w tym domu) ulubionych połączeń. Właściwie nie nazwałabym go chlebem żytnim, bo wtedy wszystkie moje chleby są żytnie, każdy z nich (z małymi wyjątkami) powstaje na bazie zakwasu i zaczynu żytniego (zawsze razowego). Zresztą co tam nazwa, za to ten smak... 

Jak w każdym przepisie Jeffreya Hamelmana na chleb na zakwasie, pomijam dodatek drożdży. Mój kilkuletni zakwas radzi sobie wystarczająco.

Przepis prosty, efekt idealny. Z kilkoma moimi zmianami.

Chleb żytni z orzechami włoskimi

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
240 g wody
240 g mąki żytniej razowej typ 2000 
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.

Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
180 g mąki żytniej razowej typ 2000
460 g mąki orkiszowej chlebowej typ 700
ok. 400 g wody
17 g soli
200 g orzechów włoskich

Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) dokładnie wymieszać i wyrabiać kilka minut. Pod koniec  wyrabiania dodać orzechy.

Zostawić ciasto pod przykryciem w cieple na 2 godziny.

Uformować bochenki albo włożyć ciasto do foremek, pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w cieple (najlepiej 25-27 st. C), tak żeby chleb wyraźnie urósł. Piekarnik rozgrzać do 240 st. C, wsunąć chleb i piec w 240 st. C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 230 st. C i dopiekać jeszcze 20-25 minut (u mnie to było nawet 35 minut, ale to zależy bardziej od piekarnika niż od chleba).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz