wtorek, 18 marca 2014

Chleb twarogowy

Ten chleb jest trochę inny, dodatek twarogu sprawia, że ma drobne dziurki, jest mięciutki i wilgotny, ale dalej typowo kwaskowaty zakwasowy. Dodatkowo zawiera całkiem sporo łamanego ziarna żyta. Wszystkim smakował, choć nie wszyscy w domu lubią takie eksperymenty:-)

Ponownie z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb" (po tym chlebie będzie jeszcze jeden wpis na podstawie tejże książki, a potem już naprawdę się od niej na trochę oderwę). Przepis z moimi zmianami:

Chleb z twarogiem

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
210 g wody
210 g mąki żytniej razowej typ 2000 (w oryginale żytnia chlebowa)
(zaczyn wg moich proporcji)
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.

Namoczone ziarno żyta:

180 g łamanego ziarna żyta
230 g wody

Żyto zalać zimną wodą, zostawić pod przykryciem do namoczenia na kilkanaście godzin tak jak zaczyn (u mnie żyto moczyło się tylko 2 godziny, zapomniałam to zrobić wcześniej, ale też wyszło ok)

Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
namoczone ziarno (jak powyżej)
550 g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa chlebowa plus orkiszowa razowa w proporcji pół na pół)
ok. 270 g wody
135 g twarogu trzykrotnie mielonego 
28 g mleka w proszku
17 g soli
Dodatek drożdży jak we wszystkich zakwasowcach pominęłam.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać kilka minut. Zostawić ciasto pod przykryciem w cieple na 2 godziny.

Uformować bochenki albo włożyć ciasto do foremek, posypać ziarnami (u mnie ostatnio dominuje czarnuszka), pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w cieple (najlepiej 24-25 st. C), tak żeby chleb wyraźnie urósł. Piekarnik rozgrzać do 240 st. C, wsunąć chleb i piec w 240 st. C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 230 st. C i dopiekać jeszcze 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz