niedziela, 9 lutego 2014

Zmieniony chleb zmieniający życie

To właśnie chleb zmieniający życie po moich zakwasowych modyfikacjach. Jak dla nas - ulepszona wersja, ale oczywiście kwestia gustu. Aby uzyskać lżejszą strukturę, dodałam jasną mąkę orkiszową, ale jeśli chcemy uzyskać chleb bliższy oryginałowi, proponuję mąkę jasną zastąpić mąką razową.

Bardzo zmieniony chleb zmieniający życie


Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 1 duży bochenek lub 2 małe):

cały zaczyn (jak powyżej)
20 g nasion babki płesznik 
135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego w ziarnach
65 g sezamu
145 g płatków owsianych (lepiej nie błyskawicznych)
400 g mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka soli
150 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 1 lub 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.











2 komentarze:

  1. Ciasto po wymieszaniu składników wyszło jak na moje oko bardzo gęste. Zastanawiam sie czy nie powinienem dać wiecej wody albo namoczyć wcześniej ziarna...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, możesz pokombinować. Najprościej dolać trochę więcej wody i powinno być ok. U mnie ciasto też było gęste, ale spokojnie dało się wyrobić.

      Usuń