niedziela, 23 lutego 2014

Paluchy drożdżowe z makiem

Takie paluchy drożdżowe piekę bardzo często i używam do nich różnych rodzajów mąki, czasami są bardziej razowe, czasami mniej, ale zawsze wychodzą pyszne i chrupiące. Najczęściej z makiem, ale dobre są też z sezamem, siemieniem lnianym, pestkami słonecznika czy posiekanymi pestkami dyni. Tym razem upiekła się porcja paluchów z razowej mąki orkiszowej i semoliny. Posypałam makiem. Proste i niewymagające dużo składników, a o wiele lepsze od słodyczy:-)

Paluchy drożdżowe z makiem


250 g wody
250 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
250 g semoliny
1/2 łyżeczki słodu jęczmiennego (niekoniecznie)
8 g drożdży suchych
20 g cukru trzcinowego
9 g soli
30 g oleju lub roztopionego masła

Ciasto dobrze wyrobić, zostawić w cieple na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Mak wysypać na stolnicę, formować z ciasta wałeczki, rolując je po stolnicy, tak aby dobrze przyczepił się mak z każdej strony.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, gdyż paluchy pięknie rosną. Po ok. półgodzinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piec ok. 10 minut. Pyszne nawet jeszcze na ciepło! Ale na zimno oczywiście też. I bardzo chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz