wtorek, 18 lutego 2014

Kiełki

Mój sposób hodowli kiełków jest uproszczony, niezbyt fachowy, ale skuteczny i szybki.

Próbowałam i w kiełkownicy, i w słoiku, ale najprościej jest na talerzyku, na ligninie, bowiem wtedy mogę w dowolnym momencie dostawić kolejny talerzyk:-) Tym razem stoi ich pięć. 

Wystarczy wziąć talerzyk (nie całkiem płaski), wyłożyć go ligniną, wlać wodę tak, aby przykryła gazę i wysypać równomiernie po powierzchni kiełki. Po kilku, ewentualnie kilkunastu godzinach kiełki napęcznieją i wchłoną nadmiar wody. Potem, żeby nie dopuścić do pleśni ani zgnicia, dolewać tylko tyle wody, aby podłoże było cały czas wilgotne, ale nie zalane wodą. I po 3-6 dniach, w zależności od rodzaju kiełków, mamy już kilkucentymetrowe roślinki, gotowe do zjedzenia.

Kiełki to skarbnica witamin, szczególnie zimą, gdy mniej jest świeżych warzyw i owoców. Najczęściej jemy je do kanapek, ale świetnie nadają się też do wszelkich sałatek, a te o łagodniejszym smaku można nawet chrupać same. Wybór jest ogromny, ale ważne, żeby kiełkować tylko te nasiona, które są przeznaczone na kiełki, bowiem zwykłe nasiona ogrodnicze zawierają pestycydy i inne środki konserwujące.

Obecnie na moich talerzykach zamierzają kiełkować:
- brokuł,
- fasolka mung,
- rzodkiewka,
- sezam siewny,
- rzeżucha.

Tak wyglądają kiełki od razu po wysianiu:


Podsumuję więc, ile szykuje mi się witamin za parę dni: (źródło kiełki.info)

BROKUŁ:
witaminy - A, B, C, E, K,  składniki mineralne - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan,
poza tym - koenzym Q10, sulfofran (działa przeciwnowotworowo), kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko
FASOLKA MUNG:
witaminy - A, B, C, E, K, składniki mineralne - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan, jod, lit, miedź
poza tym - błonnik, karoten, białko
RZODKIEWKA:
witaminy - A, B, C, E, składniki mineralne - wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan
poza tym - chlorofil, białko
SEZAM SIEWNY:
witaminy - B, E, składniki mineralne - magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor
poza tym: olej sezamowy
RZEŻUCHA:
witaminy - A, B, C, K, składniki mineralne - wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod
poza tym: białko, olejki eteryczne

Sezam kiełkuję po raz pierwszy, podobno często wychodzi gorzki i niesmaczny, ważne, aby zjeść go po 1,5 dnia od wykiełkowania. Pozostałe kiełki rosną zwykle bez problemu. Chociaż niezupełnie wszystkie, kiedyś opisywałam już historię kiełków dyni :-)

Napęczniałe kiełki po 1 dobie od wysiewu:

Po 2 dniach fasolka mung, rzodkiewka i rzeżucha zaczynają kiełkować:


Rzeżucha po 5 dniach jest już gotowa do jedzenia:


Po 7 dniach wyrosła przepiękna rzodkiewka:



Rzodkiewka w wersji skiełkowanej smakuje jak prawdziwa rzodkiewka, z tym że jest delikatniejsza.

I oto brokuł:



Na zdjęciach widać, jak drobne kiełki kierują się ku światłu - po prawej stronie jest okno.

Fasolka mung wyrastała tym razem dość nierówno:


Ale i tak dała się zjeść, jej kiełki są chrupiące i delikatne w smaku.

Tylko sezam zbuntował się i nie chciał ładnie kiełkować. Kiełkowałam go po raz pierwszy, więc nie wiem dlaczego. Może nie pasuje mu mój ligninowy sposób kiełkowania, a może z kiełkami było coś nie tak... Trudno powiedzieć, jeszcze trochę nasionek mi zostało, więc ponowię próby, ale stwierdzam, że najlepiej rosną u nas rzeżucha i rzodkiewka, zawsze ścinamy równy zielony dywan. A ze względu na smak najbardziej lubię słonecznik,

Tak czy inaczej polecam kiełkowanie przeróżnych nasion, jedne wyrastają lepiej tu, inne tam... Smak też się różni. Ale wszystkie to prawdziwa bomba witaminowa, a szczególnie zimą i na przedwiośniu potrzebujemy tych witamin dużo.

4 komentarze:

  1. bardzo cenne przypomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze:-) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Muszę sprawdzić sama sezan siewny, jeszcze go nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Ci będzie smakować, u mnie średnio wyrasta i smak też niezbyt nam pasuje, więc już od dłuższego czasu nie kupuję go. Ale to moje subiektywna opinia.

      Usuń