środa, 19 lutego 2014

Chleb owsiany w dwóch odsłonach

Lubię chleby z dodatkiem mąki owsianej. Teraz miałam akurat mąkę owsianą razową, więc chleb wyszedł dość ciężki, można ją zastąpić jasną mąką owsianą. Ale chleby razowe są najlepsze - najsmaczniejsze i najzdrowsze i cieszę się, że cała rodzina je polubiła, choć kiedyś puchate białe bułeczki były niezastąpione. Proponuję 2 wersje: jedna z melasą i słodem, druga z serwatką (pozostałą po warzeniu sera).

Chleb owsiany z melasą i słodem jęczmiennym

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
350 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
300 g mąki owsianej razowej
600 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
700 g wody
1/2 łyżeczki słodu jęczmiennego
2 łyżki melasy trzcinowej
1 łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5-6 minut. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.





Chleb owsiany z serwatką


Zaczyn:


20 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
350 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.


Gotowe ciasto (proporcje na 2 bochenki):

cały zaczyn (jak powyżej)
300 g mąki owsianej razowej
300 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
500 g serwatki
200 g wody
40 g prażonego siemienia lnianego
1 łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5-6 minut. Zostawić na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Przełożyć ciasto do 2 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub ziarnami.

Ponownie zostawić w cieple na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C, po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz