piątek, 28 lutego 2014

Chleb orkiszowy z sokiem jabłkowym

To wszystko przez te soki, o których już pisałam tu. Znowu zamówiłam i znowu mam kolorowe i zdrowe świeżo tłoczone soki. Uwielbiamy je i wcale się nam nie nudzą, ale pomyślałam, że można by je również dodawać do chleba. I na początek poszedł jabłkowy kwaśny, który zresztą wcale nie jest kwaśny i pijemy go wszyscy jako jeden z ulubionych. A oto rezultat i oczywiście przepis:

Chleb orkiszowy z sokiem jabłkowym

Zaczyn:

20 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g wody
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki wymieszać, zostawić na 14-16 godzin, aby zaczyn dojrzał.

Gotowe ciasto (proporcje na 1 bochenek):

cały zaczyn (jak powyżej)
300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 700
100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
300 g soku jabłkowego
2 łyżki melasy trzcinowej
1/2 łyżeczki słodu jęczmiennego
10 g soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać kilka minut. 

Odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym wyrabiać ciasto (korzystałam z metody zastosowanej przy chlebie czekoladowym, a oryginał super instrukcji tu): naciągać z brzegu i składać do środka. Obracając co chwilę miskę, powtórzyć tę czynność 8 razy.

Ponownie zostawić na 10 minut. Wyrobić jak powyżej. Jeszcze raz zostawić na 10 minut i jeszcze raz wyrobić.

Zostawić do wyrośnięcia na godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uderzyć w nie pięścią w celu odgazowania, uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia na 3-6 godzin - ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę / kamień do pieczenia, wnętrze piekarnika naparować (spryskać ścianki wodą). Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 220 st. C i piec jeszcze ok. 35-40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz