niedziela, 12 stycznia 2014

Serek jogurtowy

Delikatny, mięciutki, wyjątkowy. I do tego bardzo łatwy. Na podstawie książki Mary Karlin "Artisan Cheese Making at Home".

Zrobiłam go po raz pierwszy i na pewno będę go często robić w różnych wariantach. W oryginale dodawana jest do niego mięta i skórka cytrynowa, ale ja ten pierwszy serek zrobiłam po prostu ze szczypiorkiem. Akurat wyrósł nam na parapecie w doniczce piękny szczypior i wskazane było go jakoś spożytkować.

Serek jogurtowy

750 ml gęstego jogurtu naturalnego (domowy smakuje najlepiej)
1 łyżeczka soli
szczypiorek


Jogurt przełożyć do miski, posypać solą, delikatnie wymieszać. Sito lub formę serową wyłożyć chustą serowarską / pieluchą tetrową, przełożyć na to jogurt, zostawić do odcieknięcia na 12 godzin. Po tym czasie wymieszać z przyprawami - u mnie ze szczypiorkiem - i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Serek jest już wtedy gotowy. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Z tej ilości wychodzi porcyjka o wadze ok. 200 g, a więc u nas, po podzieleniu na 6, nie było czym się najeść, my rodzice mogliśmy zaledwie spróbować i mogę tylko powiedzieć, że serek naprawdę jest wyjątkowy. Ma konsystencję kremowego serka do smarowania, ale jest o wiele lepszy i poza krowim mlekiem, solą i szczypiorkiem nie zawiera nic dodatkowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz